Doorgaan naar artikel

‘Snoeien voor minder ervaren Poolse snoeiers uit’

Het is te nat om door de boomgaard te rijden, dus is Verstegen Fruit in Opijnen druk met snoei.

Fruitteler Sander Verstegen is druk met de snoei van de Conference. In het algemeen zijn er meer dan genoeg bloemknoppen te zien, maar dat wisselt wel wat per perceel. Ook de groei is per perceel wat wisselend.

Zelf snoeit Verstegen met twee tot drie ervaren snoeiers voor de snoeiploeg met minder ervaren Poolse snoeiers uit. “We doen zelf eerst het wat grovere werk van hele takken eruit snoeien. Dat vraagt toch om meer inzicht in hoe je een fruitboom snoeien moet”, aldus de fruitteler in Opijnen (Gld.). “We letten er daarbij vooral goed op dat de bomen voldoende open blijven.”

Nu de peren, straks de appels

Vervolgens maken de Poolse snoeiers het snoeiwerk af door scheuten te knippen en de kliksnoei op het einde van de frametakken te zetten. De snoei van Conference duurt niet lang meer en daarna volgen de perenpercelen met Migo. Over een week of drie volgen dan de appels.

De prijzen bij de appels vallen nog niet zo mee

Sorteren ondanks prijsdruk peren

Sinds januari is de familie Verstegen ook weer volop aan het sorteren. “Bij Conference zijn de prijzen nog steeds wel goed te noemen, maar er is nu wel wat prijsdruk. De prijzen bij de appels vallen nog niet zo mee.” Volgens Sander Verstegen hangt dat samen met na wat tegenvallende jaren weer gewoon een grotere appeloogst in Europa.

Nog rustig met precisieteelt

Wat betreft precisiefruitteelt is voor de aan het NPPL-programma deelnemende fruitteler rustig. “Sowieso is het nu wel heel erg nat om in de boomgaard te kunnen rijden. Toen het laatst wat vroor, is wel van de gelegenheid gebruik gemaakt om te wortelsnoeien”, aldus Verstegen. Hij doet dat nu voor het derde jaar deels boomspecifiek op taakkaart, waarvan het tweede jaar met zijn eigen aangepaste wortelsnoeier. Technisch werkt dat gewoon goed. Niet op alle percelen wordt boomspecifiek gewortelsnoeid. Op de percelen waar de aanplant erg uniform is, heeft dat weinig meerwaarde, volgens Verstegen.

Tekst gaat door onder de foto

Wortelsnoei bij die andere deelnemer aan NPPL, Slabbekoorn. - Foto: Slabbekoorn

Wortelsnoei bij die andere deelnemer aan NPPL, Slabbekoorn. – Foto: Slabbekoorn

Boomspecifiek dunnen en bemesten

Verder hebben ook het boomspecifiek dunnen en bemesten hun voordeel laten zien. Op een perceel Elstar was het verschil tussen boomspecifieke behandelingen tegenover de traditionele controlebehandeling liefst 12 ton per hectare meer.

Nieuwe enkelrijige spuit

Nieuw op het bedrijf is een enkelrijige HSS-spuit voorzien van Intelligent Spray Application. Deze spuit die vorig jaar geïntroduceerd is, heeft bladsensoren en spuitdophouders voorzien van Pulse Width Modulation (PWM-module). Groot voordeel is dat de afgifte van spuitvloeistof aangestuurd wordt door het wel of niet detecteren van blad. Hiermee bespaar je op gewasbeschermingsmiddelen. “En waar je met een drierijer op GPS spuitdoppen alleen open of dicht kunt zetten, kun je bij deze nieuwe spuit de afgifte per dop veel meer variëren. Dit geeft gewoon meer mogelijkheden binnen precisiefruitteelt.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin