Doorgaan naar artikel

‘Glasaardbei tot nu toe met minder energie’

Jack Hereijgers in Rijsbergen startte direct na nieuwjaar met een verse Sonata-planting in de kas met ledverlichting.

In vergelijking met vorig jaar word minder belicht. Dat heeft alles te maken met de energiekosten. “De lampen gaan in de ochtend om half 7 aan, tot een uur of 10. Blijft het donker, dan laten we ze tot 12 uur branden, maar dat is het dan ook.”

Veel donkere dagen

Vooral in januari bleef het relatief veel dagen aan de donkere kant, waardoor de temperatuur ook op een lager pitje bleef. “Dan kun je niet echt tempo maken, maar het is zeker niet zo dat het gewas het erbij laat zitten”, stelde Herijgers vorig week vast. De planten stonden toen 4 werken op de goten. “Het gewas geeft toch wel een reactie op de strekking en trekt goed door. De bloemknoppen beginnen al te breken. Ik verwacht over 2 weken de eerste bloemen.”

Die planten worden nu pas wakker, die moeten nog helemaal beginnen

Planten net wakker

De eerste oogst zal naar verwachting rond 15 maart zijn. Dat is voor een ledteelt wel wat later dan anders. “Maar nog mooi voor de eerste onbelichte teelt.” Die volgende teelt is ook met Sonata in een onbelichte planting van half januari. “Die planten worden nu pas wakker, die moeten nog helemaal beginnen.”

Koudepunten doorteelten

De doorteelten lagen vorig week nog koud, dat is niet bijzonder. De eerste planting had vorig week 425 koudepunten te pakken. De laatste planting zat op 250 punten. Naar verwachting zal de kachel rond 5 à 10 februari weer aangezet worden. Hereijgers maakt het niet mooier dan hij het ziet. “Dat is iets aan de late kant misschien, maar dat heeft ook met de huidige gasprijs te maken. We willen niet te vroeg beginnen en het met donkere dagen zeker wat rustiger aan doen. Maar met lichte dagen willen we echt tempo maken. Met meer temperatuur erop en, als dat kan, door de ramen wat langer te knijpen.” Het doel is rond 10 à 15 april te beginnen met plukken. “Dat is zeker niet te vroeg, maar wordt maart een maand met veel licht, dan kan de pluk nog best naar voren komen.” Het opschonen van de doorteeltplanten volgt na de eerste paar dagen opstoken, dat wordt rond 20 februari.

Minder zomerteelt

In vorige bijdragen gaf Hereijgers aan te willen minderen met de zomerteelt onder glas. Reden was het tegenvallende resultaat, mede door het ontbreken van geschikte rassen. “Die teelt wordt fors minder, daar is niets aan veranderd.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin