Doorgaan naar artikel

‘Hopelijk komen er nog wat koude weken’

Als de boomgaard is opgedroogd, zal met het milde weer het trekkerwerk wel losbarsten. “Liefst nog wat koud weer, dan hebben we meer tijd.”

Fruitteler Martijn Slabbekoorn is op vrijdagmiddag 18 februari in verband met storm Eunice maar gestopt met snoeien. “Daar is de lol met alle regen en wind wel vanaf”, merkt Slabbekoorn op. Hij snoeit deze weken de laatste perenpercelen. Met de bloemknoppen bij Conference is het wisselend en valt het niet helemaal mee. “Maar de ervaring leert dat je bij Conference al snel voldoende bloemknoppen hebt voor een oogst”, stelt Slabbekoorn. Bij Doyenné die vorig jaar geen volle oogst gaf, is het wel wat beter met de bloemknoppen.

Binnenkort start de snoei van appels. Over de bloemknoppen bij Elstar en Junami is het nog lastig oordelen. Hij zet binnen alvast wat takken op de vaas, waardoor hij al eerder een indruk heeft van de bloemknoppen. Als je over enkele weken daadwerkelijk aan het snoeien bent, zie je het later in de tijd ook al wat beter.

Trekkerwerk blijft liggen

In de boomgaard is het nu hartstikke nat waardoor het trekkerwerk maar opschuift. “Als het over enkele weken weer voldoende droog is, zal het wel losbarsten”, merkt Slabbekoorn op. Het versnipperen is deels blijven liggen. Met de vroege ontwikkeling zal het spuitseizoen ook wel vroeg starten. “Hopelijk komen er nog enkele koude weken waarin het allemaal wat minder snel gaat.”

Het boomspecifiek wortelsnoeien is er voor de precisiefruitteler door de natte rijomstandigheden nog niet van gekomen. Maar de taakkaart voor het boomspecifiek wortelsnoeien en bemesten ligt al wel klaar. De taakkaart is opgesteld op basis van groeiverschillen die uit dronebeelden van vorig jaar inzichtelijk gemaakt zijn, aangevuld met drachtgegevens zoals met zijn Pluk-o-traks in de oogst vastgelegd en andere data. In de afgelopen pluk heeft de Pluk-o-trak de gps-locatie van de plaatsen waarin de volle voorraadkisten gelost worden geregistreerd. Je hebt dan niet de gegevens van de dracht per boom maar wel per deel van het perceel.

Voorjaarsbemesting boomspecifiek

De voorjaarsbemesting met de kunstmeststrooier zal normaal gesproken ook boomspecifiek gaan. Voor de zwaarste percelen komt dat van lieverlee in beeld. Als het onverhoopt veel later wordt, heeft Slabbekoorn altijd de fertigatie achter de hand om op tijd voeding bij de boom te krijgen.

Eens kijken hoe het straks echt met aantal en kwaliteit van de bloemknoppen van de bomen zit

Spuittechniek speerpunt voor precisiefruitteler

Net als vorig jaar is de spuittechniek speerpunt in de precisiefruitteelt. Het is nu nog te vroeg wat er straks gaat gebeuren met boomspecifiek spuiten met groeiregulatoren en vruchtdunningsmiddelen. “Eerst maar eens kijken hoe het straks echt met het aantal en de kwaliteit van de bloemknoppen van de bomen zit en in hoeverre vorst nog gaat spelen.” De techniek is er in elk geval klaar voor.

Afzet peren stagneert.

In de afzet is het vooral de prijsdaling voor de peren het opvallendste nieuws. Dat hangt gewoon samen met het gedoe over de Oekraïne en de dichte grenzen in Oost-Europa. Ook de appelprijzen houden niet over. “Maar dat wisten we bij de pluk al. Toen was het al bekend dat we in Europa weer een wat grotere oogst hadden”, licht Slabbekoorn toe.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martijn Slabbekoorn

is hardfruitteler in Kapelle-Biezelinge

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin