Doorgaan naar artikel

‘Zonder overkapping moeilijk kersen telen’

De oogsten op het fruitbedrijf van Gerard Vos in Driel zijn later en kleiner. Alleen de frambozen doen het goed, en het kersenras Kordia.

Gerard Vos zit midden in de kersenpluk. De vroegste rassen zijn geplukt en hij is nu het ras Kordia aan het afplukken. Kordia dat in andere jaren weleens een lastig ras wat betreft vruchtzetting was, doet het dit jaar dan relatief goed. Over het geheel genomen schat Vos echter dat door de koude en natte bloei de kersenoogst op 75% uit zal komen ten opzichte van vorig jaar.

Dit jaar laat wel weer zien dat je zonder overkapping eigenlijk geen kersen kunt telen

Vooral het latere ras Regina, dat aan het begin van de pluk staat, valt tegen. Volgens Vos komt de tegenvallende dracht van Regina vooral doordat de bloei van de vroegere rassen al voorbij was toen de Regina ging bloeien, waardoor bestuiving nog een groter probleem werd.

“Door de overdekte teelt valt het met het barsten en rot flink mee. Wel zie je ook onder de kappen wat meer gebarsten kersen dan in een droog jaar, maar dat is geen groot probleem.” Bij de Regina, die wat gevoeliger voor vruchtrot is, maakte hij vorige week een ronde om wat trossen met rotte vruchten voor de pluk alvast te verwijderen. “Dit jaar laat wel weer zien dat je zonder overkapping eigenlijk geen kersen kunt telen”, vat Vos samen.

Rovada in kas voor langste bewaring

In de afgelopen jaren was hij nu al rode bessen voor de bewaring aan het plukken, maar net als veel andere gewassen is alles ongeveer veertien dagen later. Deze week plukt hij in de kas de rode bessen van het bewaarras Rovada, die hij als één van de weinige telers in Nederland ook onder glas teelt. Doordat ze in de kas uiteraard geen last van regen hebben, bewaart hij deze bessen voor de langste bewaring tot in mei.

Begin augustus verwacht hij met de pluk van de percelen met Rovada in de overkapte buitenteelt voor de lange bewaring te beginnen. Ook bij de rode bessen verwacht hij een duidelijk kleinere oogst. Vooral bij de buitenteelt, wat de grootste teelt is, ziet hij toch meer graterige bessentrossen waarin niet alle bessen gezet zijn. Ook dat hangt samen met de eerdere koude bloei.

“Wat betreft afzet merk je het effect van de wat tegenvallende oogst goed. Nadat de prijzen van de bewaarbessen echt tegen vielen, is met de nieuwe oogst de prijsvorming van het kleinfruit eigenlijk dit jaar gewoon goed. En duidelijk beter dan voorafgaande jaren met meer productie.”

Mooie oogst frambozen

Bij de frambozen van het ras Kwanza, die begin mei als gekoelde long canes onder kappen geplant zijn, verwacht Vos een mooie oogst. De eerste vruchten begint hij nu te plukken. Een deel van de long canes is in juni wat later geplant. Vos verwacht tot in september frambozen van de buitenteelt te plukken. Daarna volgen de frambozen van de teelt uit kas. Die zijn eind mei als stekje geplant en zijn inmiddels ook al 1,5 meter hoog.

Zomerappel later

Vorig jaar was Vos op 25 juli al Delcorf aan het plukken, maar dat wordt dit jaar rond 11 augustus. Hij heeft wel wat volle bomen gedund, maar in het algemeen is het ook geen volle oogst. Wel ziet hij dat de vorig jaar geplante rijen Elstar door een betere bestuiving dit jaar meer dragen.

Conference maar driekwart

Bij de Conference-peren verwacht hij met 75% van een normale oogst een duidelijk kleinere oogst. Bovenin hangen ze wel wat beter dan onderin de boom. Net als op veel andere plaatsen zitten er wel veel meer kleine en misvormde peren. Maar die laat Vos bij te weinig vruchten aan de bomen maar hangen. Bij de pluk worden de slechtste vruchten er dan wel tussenuit gegooid.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Afbeelding
Gerard Vos

kleinfruitteler in Driel (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin