Doorgaan naar artikel

‘Aardbeien in de zomer?’

Op een verantwoorde manier aardbeien telen in de zomer, zonder torenhoge risico’s vanwege het weer. Is dat nog wel haalbaar, en zo ja, met welke rassen dan? Jack Hereijgers in Rijsbergen heeft deze vraag voor zichzelf al wel vaker opgeworpen, niet zonder reden.

Dit jaar heeft Hereijgers weer een zomerteelt onder glas, net als in 2020. Vorig jaar had hij de rassen Limalexia en Sonsation. Sonsation gaf toen zware, paarse vruchten. Dat zou het gevolg zijn van te zware planten, werd achteraf geconcludeerd. Alle reden dus om het dit jaar anders doen, met lichte planten. Een deel van deze trayplanten werd direct op de goten geplant, een ander deel was veertien dagen op het trayveld voorgetrokken. Deze voorgetrokken planten geven een beter resultaat, maar toch weer met veel kleine en paarse vruchten.

Hier en daar rot

“Blijkbaar is te belasting toch nog te groot”, concludeert Herijgers. De teelt kon overigens pas op 21 mei in de kas worden gezet, na een doorteelt die relatief laat werd beëindigd.

Elsanta kan niet, Sonsation blijkbaar ook niet

Verder gingen hier en daar vruchten rotten. “Dat had ik onder glas nog nooit gezien. Misschien is het in de hand gewerkt door de temperatuur en een hoge RV, wellicht vanwege de dakberegening. We wisten al dat Elsanta in de zomer niet kan, maar Sonsation blijkbaar ook niet. Dat is een groot probleem. Bovendien is vruchtrot onder plastic nog een groter probleem en is telen in de open lucht uiteindelijk ook geen optie.”

Zonder Osmocote

Hereijgers gooide het in een afdeling over een andere boeg: met Sonsation die hij plantte in teeltsubstraat zonder Osmocote, Die afdeling heeft ook geen dakberegening. “Dat is een mager gewas geworden: met vruchten met een mooie kwaliteit, maar wel met een kleinere productie. Is dat een oplossing? Zeg het maar.”

Wachten met stek snijden

Hereijgers startte dit jaar op 10 juli met stekken snijden (Elsanta). “We zijn begonnen in de led-kas. De moederplanten staan hier vanaf april, na voortrekken op het trayveld. De productie komt uit op vijftien tot zestien stekken per moederplant, dat is voldoende. De stekproductie in de doorteeltkas komt uit op zo’n twaalf stuks per plant. “Die moederplanten moesten wat langer op het trayveld blijven staan. We hebben ook nog wat langer gewacht met stekken snijden, voor een maximale productie.” Hij vervolgt: “Ik denk dat veel plantenkwekers dit jaar wat later gestart zijn. Normaal is het deze week (week 27) wel gedaan, daar zal nu een weekje bij komen.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin