Doorgaan naar artikel

‘Wij zijn fan van aardbeienras Limalexia’

Stef Buiks in Rijsbergen was eind vorige week op veel plekken tegelijk aan het oogsten. Vorige week woensdag 9 juni maakte hij de eerste plukronde in een normaalteelt met Sonsation.

Vorig jaar oogstte hij voor het eerst van dit ras in een augustusplanting, dat ging toen goed. Wel kon hij toen al op 18 mei beginnen met plukken, een stuk vroeger dus. Dat heeft alles te maken met het matige weer dit voorjaar. “De eerste zijn wel wat misvormd, de eerste plukken zullen waarschijnlijk niet veel bijzonders zijn.”

Gekoelde teelten

De eerste van de negen gekoelde buitenteelten die Buiks op het programma heeft staan, is eveneens met Sonsation. Deze wachtbedplanten gingen op 20 maart de grond in, met de eerste productie op 6 juni, dat is ook later dan vorig jaar toen de pluk op 25 mei begon. “De vruchten zijn wel meteen goed.” De tweede gekoelde teelt is van 31 maart met Elsanta, deze planten stonden vorige week in de bloei. De daarop volgende teelt is Limalexia.

Planningsprogramma

“Die vollegrondteelten volgen elkaar mooi op”, merkt Buiks op. “De stellingteelten lopen wat meer op een hoop. We hadden er al wel rekening mee gehouden, door de vollegrondsplantingen wat uit elkaar te trekken. We hebben daarvoor gebruik gemaakt van een planningsprogramma van Delphy. Dat geeft inzicht in de oogstprognose, dat werkt wel mooi, ook voor glas- en stellingteelten. Het is voor het eerst dat we ermee werken, je moet er wel even mee leren werken. Vorig jaar moesten we de planning nog op het gevoel in elkaar zetten, dat beviel niet.”

Wandelkappen

De eerste gekoelde teelt in de wandelkappen is met Limalexia, met de oogst vanaf 5 mei. “Daar zit veel spreiding op.” Buiks verwachtte vorige week nog een week in deze planting te plukken, het einde van de oogst valt dan in week 24. “De vruchtkwaliteit was goed, maar de planten staan niet helemaal naar mijn zin. Er staan mindere exemplaren tussen, waarschijnlijk door te veel koude direct na het planten. De volgende tunnelplanting – van 10 maart met Sonsation – heeft het goed gedaan, met voldoende productie en mooi fruit.”

Doorteelt

In een van de tunnels staat het ras Opera in een doorteelt op substraat. De planten hier met bakken in geprofileerde folieruggen. De eerste pluk viel op 8 mei. “Dat is echt vroeg. Ook hier staan hele stukken met mooie planten, soms afgewisseld met minder planten. Ze hebben ook een tik van de vorst gehad, hoewel er vliesdoek over de ruggen lag.”

Toch is deze teelt – net als de vroege tunnelteelt met Limalexia – geschikt om mee door te gaan. “Je kunt de planten mooi laten staan, en opschonen als daar tijd voor is. Het wortelstelsel kan het ook goed aan.” Ernaast staat eenzelfde teelt Limalexia in een planting van de laatste week van februari, met de eerste pluk op 5 juni. “Sterke planten met mooie vruchten, zo moet het. Ik ben toch wel een fan van Limalexia.”

Doorteelt koude kas

In de koude kas staat het ras Elsanta in een doorteelt. De eerste oogst van deze planting was niet geweldig. “We plukken die vanaf 30 april, met een mooie productie en amper kromme vruchten. De doorteelt in de warme kas werd op 8 juni afgerond, na wat minder productie dan waarop werd gehoopt. Als oorzaak wijst Buiks op donker weer nadat deze planting vorige jaar augustus op de goten was gegaan. Daardoor moest hij de teelt in het najaar lang doortrekken.

Stellingen met kapjes

Buiks bouwde dit voorjaar ook nog stellingen bij, deels met kleine kapjes en deels met grote kappen. Hier staan trayplanten van Sonsation, met de pluk vanaf week 25. Vanaf 25 juli moet er een volgteelt op. Het is de vraag of dat helemaal gaat lukken. De bouw van de tunnels kostte wat meer tijd dan de bedoeling, waardoor er wat later geplant kon worden. De tweede teelt is met Elsanta-minitrayplanten.

Auteur Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Stef Buiks

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin