teeltgeluid

‘Afzetseizoen appel en peer loopt op laatste benen’

Bij fruitteler Joël Roks uit Fijnaart zijn de koelcellen met appels en peren leeg aan het raken.

De teler blikt terug op een goed afzetseizoen. “Inmiddels zijn we aan de laatste Elstar bezig. De Conference zijn vrij lang bewaard. Dat is gezien de wat betere prijzen niet verkeerd geweest.” Voor de resterende maanden zijn er nog Jonagold en Pinova die Roks hard nodig heeft voor eigen afzet in de boerderijwinkel.

Nieuwe boerderijwinkel

Met het oog op de plannen voor een nieuwe, veel grotere boerderijwinkel is het erf inmiddels fors vergroot. Roks hoopte eind dit jaar die nieuwe boerderijwinkel te openen, maar nu gaat hij uit van eind 2022. De vergunning is nog niet rond, maar dat wordt binnenkort wel verwacht. Roks is zich ondertussen bij collega’s aan oriënteren op zaken als winkelinrichting.

Hagelnetten en eigen afzet

De fruitteler is momenteel aan het planten. Het wordt een nieuwe aanplant Elstar van de mutant Excellent Star. Nieuw zijn de veel hogere betonnen palen dan gebruikelijk, met het oog op mogelijke hagelnetten. “Als je dan hagelnetten over de aanplant wilt, is de ondersteuning er in elk geval al klaar voor”, licht Roks toe. “Mijn appels gaan tegenwoordig vooral weg via de boerderijwinkel en regionale afzet. Met hagelnetten kunnen we in jaren met hagel toch onze eigen appels van een goede kwaliteit blijven leveren.”

Vorstschade voorkomen

De boomgaard staat volop in bloei. In de afgelopen periode moest Roks wel weer vijf nachten beregenen, maar vorstschade is voorkomen. Bij de kersen heeft de teler het gered door de kappen dicht te maken en met een nieuwe Frostguard warme lucht in de aanplant te brengen. Eerder werkte hij nog met vuurpotten.

De pruimen en kersen hebben koud bloeiweer gehad. Het is dus nog spannend hoe de zetting is. Op dit moment durft Roks daarover nog geen uitspraken te doen.

Geen bloesemdrive-in, wel boerderijsafari

“We hebben even overwogen om in de bloei bezoekers met de auto door de boomgaard te laten rijden. Dat lukt niet, omdat niet overal in de boomgaarden de rijpaden dit toelaten.” Het blijft nu bij de gebruikelijke bezoekers, die door de bloeiende boomgaard wandelen. Wel biedt Roks met een naburige melkveehouder een boerderijsafari aan. In plaats van bloeiende fruitbomen is een ritje met de auto door stallen en over het kavelpad aldaar wel mogelijk.

Dit voorjaar leek het soms belangrijker om de bladvoeding erop te krijgen dan het schurftmiddel

Makkelijk jaar voor schurftbestrijding

Schurftbestrijding lijkt met een lange tijd droog en koud weer dit jaar gemakkelijker te worden. “Eigenlijk zijn de laatste jaren gemakkelijkere schurftjaren. Het is toch wel lang geleden dat we met een regenrijk voorjaar en natte rijpaden aan het worstelen waren om de schurftbestrijding sluitend te krijgen. Dit voorjaar leek het soms belangrijker om de bladvoeding erop te krijgen dan het schurftmiddel”.

Wel vraagt meeldauwbestrijding meer aandacht. Dus gaat er regelmatig een meeldauwmiddel mee in de tank.

Auteur:

Of registreer je om te kunnen reageren.