teeltgeluid

‘Sonsation, Limalexia, Elsanta en Opera’

Stef Buiks in Rijsbergen zal zich niet snel vervelen. Zijn beperkte areaal asperge teelt hij vrij rechttoe rechtaan, maar voor aardbeien houdt hij zich bezig met een scala aan teeltvormen en rassen: onder glas, op stellingen, in de vollegrond buiten, in wandelkappen in de vollegrond en in wandelkappen in substraatruggen.

Onder glas heeft hij een verse teelt met Sonsation en een gestookte plus een koude doorteelt met Elsanta. Op een deel van de stellingen staat nu een vroege teelt met Malling Centenary, die wordt gevolgd door de doordrager Harmony. Op het andere deel van de stellingen staat in het voorjaar Sonsation, gevolgd door een najaarsteelt met Elsanta.

Waaier aan teelten

In de vollegrond heeft hij ook een waaier aan teelten, inclusief een normaalteelt in de open lucht. “Dat gaat steeds beter. Van Elsanta en Sonata weet je dat ze gevoelig zijn voor wortelziekten. Vorig jaar had ik Sonsation in een augustusplanting, als een test. Dat ging goed, vorig najaar heb ik wat meer areaal geplant. De planten zijn goed door de winter gekomen. Voor de vorst in februari had ik ze ondergestopt. Het doek is er nadien afgewaaid, we hebben het niet meer terug gelegd.”

Gekoelde teelten

De overige teelten zijn met gekoelde planten. De eerste van deze teelten – met wachtbedplanten van Sonsation – ging op 20 maart de grond in, op 31 maart volgde de tweede planting. Daarna volgt een planting met Elsanta, en dan nog plantingen met Limalexia. Dat brengt het totaal op 9 gekoelde teelten. “Limalexia is echt voor de zomer. Vorig jaar hadden we ook enkele Elsanta-teelten bij temperaturen tot 40 graden. Dat was eigenlijk niet te doen, Limalexia hield zich best goed.”
De eerste gekoelde teelt in een wandelkap in de vollegrond was ook Limalexia, voor de oogst vanaf ongeveer 5 mei. Die valt dan tussen de glas- en buitenteelten, is het idee. De tweede tunnelteelt volgde op 10 maart met Sonsation.

Tunnelteelten op substraat

Voor de tunnelteelten op substraat gebruikt Buiks potten en smalle Batobakken. Die staan in geprofileerde folieruggen. “Dat doe ik zo voor het tweede jaar. De ruggen liggen op een stuk dat voor aardbeien niet al te best meer is. Die grond ligt vlak naast de kas, zodat de bemestingsunit van de kas gebruikt kan worden.”

In een van de substraattunnels staat Opera in een doorteelt. “Opera staat bekend om zijn sterkte op de wortels. Lukt het om door te telen, dan scheelt dat weer in de kosten. Daarbij laadt Opera zich in het voorjaar niet hartstikke vol met bloemen, zodat de vruchtmaat overeind blijft. In de andere tunnels staat Limalexia. Deze planting – met minitrayplanten – is vanaf begin maart. “Dat geeft mooie aardbeien, die makkelijk te plukken zijn.”

Sonsation in de kas

In de kas wordt nu Sonsation geplukt. “Dat loopt goed, ook wat betreft de personeelsvoorziening. Gezien het aantal aanmeldingen, heb ik de indruk dat het makkelijker gaat dan vorig jaar. Het blijft natuurlijk afwachten of iedereen die heeft toegezegd te komen, dat ook werkelijk doet.”

Auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.