Doorgaan naar artikel

‘Handjes, veel handjes nodig bij oogst frambozen’

Personeelsbestand opschalen in drie weken van 130 naar bijna 300 mensen. Arbeidskosten stijgen.

Ons voorjaar begint altijd vroeg. Na 20 maart begint bij ons het frambozenseizoen: vijf weken bikkelen om de benodigde aantallen planten te maken voor onze klanten in Noord-Europa. Elk jaar is het weer spannend of het ons gaat lukken.

Om al het werk gedaan, schalen we binnen drie weken op van 130 man personeel, naar bijna 300 mensen. De buitenlandse arbeidskrachten waarvan we in de piek gebruikmaken, betrekken we van vijf verschillende uitzendbureaus.

Karaktereigenschappen personeel

Omdat het een arbeidspiek betreft, krijgen we nagenoeg elk jaar andere mensen op het bedrijf. Dat betekent nieuwe gezichten, nieuwe karakters en persoonlijkheden: bijna 200 mensen die we na vier tot zeven weken weer zullen uitzwaaien. We hopen dat ze de vaardigheden voor het werk snel oppikken. Zeker is dat als ze het werk net goed in de vingers hebben, het seizoen alweer voorbij is … Het is elk jaar weer een uitdaging alle mensen in korte tijd op de juiste plaats te krijgen, zeg maar een ongelofelijke uitdaging.

10-15% hogere arbeidskosten, dat is op termijn niet vol te houden

Automatisering

Het is mogelijk om taken die nu handmatig worden uitgevoerd, te automatiseren. Maar zie dat maar eens rond te rekenen, als de daarvoor benodigde jaarlijkse kosten in vijf weken terugverdiend moeten worden. Het idee meer te automatiseren is ook aantrekkelijk, want het is niet altijd even makkelijk om mensen binnen vijf weken goed te motiveren. Nog een argument is dat de druk van sommige ketenpartijen op de prijsvorming soms absurd hoog is, zeker in combinatie met de almaar oplopende prijs voor handarbeid. In vergelijking met vorig jaar vallen de arbeidskosten 10-15% hoger uit. Dit is op termijn niet vol te houden.

Beloning

Maar daar staat ook wat tegenover: de beloning. We hebben de piek weer net achter ons liggen. Dat we het als team weer geflikt hebben, geeft veel voldoening, dat is echt super. Andere jaren zouden we er daar een op gaan drinken in het naburige café … Oké, nu nog even niet, maar zodra het mag, dan gaan we alsnog.

Een vlakke arbeidsfilm met zo min mogelijk afhankelijkheid van tijdelijke arbeid, is ook in het kleinfruit cruciaal voor een duurzaam stabiele bedrijfsvoering. Mensen motiveren, automatiseren en duurzame productiemiddelen afschrijven is 52 weken een must om dat te realiseren. We zijn er ook al jaren mee bezig: het lukt al vrij aardig de dalen in de arbeidsbehoefte op te krikken, nu nog voorkomen dat de pieken hoger worden.

Share this

Afbeelding
Peter van der Avoird

Van der Avoird Trayplant, kweker van uitgangsmateriaal voor aardbei en framboos in Bavel (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin