weblog

‘Einzelgänger of samen’

Mij bekruipt aan het begin van het voorjaar altijd een geweldig gevoel. Alsof je alles aankan en bergen kan verzetten.

En dat komt goed uit, want we hebben op het bedrijf met het begin van het warme weer ook altijd gelijk veel werk. Als ik dit zit te schrijven, zijn mijn nachten kort, want ik heb ook nog een paar schapen die moeten lammeren, waardoor er nu ook wollige lammetjes in de wei dartelen. En de bessenstruiken die weer uitlopen, ook dat geeft een fantastisch gevoel.

Personeel en huisvesting

Met een nieuw teeltseizoen vraagt een aantal zaken op kantoor ook weer de aandacht: hoeveel personeel denken we nodig te hebben en hoe gaan we dit regelen en de huisvesting? Ik heb het gevoel dat het steeds lastiger wordt. Maar misschien is dat maar goed ook: dat zet een mens tot nadenken en daar worden we innovatief van, bijvoorbeeld doordat we werk automatiseren.

Zelf doen of met groep telers?

Daarbij dringt zich dan de vraag op: gaan we dit zelf doen of met een groep telers? Als je het alleen doet, wordt dat je niet altijd in dank afgenomen. Dan ben je een einzelgänger en hou je alles voor jezelf. En als je het met een groep telers gaat doen, is er vaak een discussie over wie wat gaat betalen en hoe lang mag de groep daar van profiteren. En als er subsidie bijkomt wordt dat meestal nog ingewikkelder.

Samen aan de slag

Maar laten we ons daardoor vooral niet tegenhouden. Want we moeten verder en arbeid is duur in ons land. Dus stoppen met zeuren en samen aan de slag om nieuwe innovaties op te pakken, zo komen we verder en kunnen we de slag winnen en onze kostprijs op een goed niveau houden. We zitten in een van de beste landen ter wereld, op de beste grond met het beste klimaat om te telen en met de best opgeleide ondernemers. Mij is altijd geleerd wie niet delen kan, heeft ook moeite met vermenigvuldigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.