Doorgaan naar artikel

‘Wel of geen bedrijfsopvolger?’

De laatste tijd is er best wat te doen over bedrijfopvolging. De kranten zeggen ons dat ongeveer 50% geen opvolger heeft in de land- en tuinbouw en dat brengt zorgen met zich mee. Vaak aan twee kanten.

Als je een bedrijf hebt en het draait naar behoren, dan wil je dat graag doorgeven aan de volgende generatie. Maar ook daar moet voldoende interesse zijn en de middelen om door te groeien. Vaak zit het pensioen van de zittende eigenaar in het bedrijf en zal er dus vermogen moeten zijn voor de overname.

Onderzoek

In de provincie Utrecht is twee jaar geleden geld vrijgemaakt om te onderzoeken hoe het gesteld is met de bedrijfsopvolging bij familiebedrijven. Dat onderzoek ging over alle soorten bedrijven heen, dus van garagehouder tot agrariër. Ook wij deden mee, want ook wij waren bezig met de opvolging. Onze zoon is al een poosje medeaandeelhouder en mede-eigenaar, en heeft ook veel interesse om het bedrijf voort te zetten.

Zoek professionals om je in bedrijfsopvolging bij te staan

Trieste verhalen

Eén ding werd in dit onderzoek wel duidelijk: vaak is de oude generatie er ingegroeid, maar de bedrijven worden groter en kennis van veel meer verschillende zaken is noodzakelijk. In onze groep was veel diversiteit en soms hoorden we ook trieste verhalen over ouders die het bedrijf over wilden doen aan een zoon of dochter die ook graag wilden, maar dat dit financieel toch niet mogelijk was. Ook kan het ingewikkelder als er meer kinderen zijn die willen overnemen of als er juist kinderen moeten worden uitgekocht.

Veel vermogen

In de tuinbouw komt daar vaak de moeilijkheid bij dat het gaat om veel vermogen. Wij hebben goede hulp gezocht en ook dat is van belang: laat je vooral helpen en voorlichten en zoek professionals om je bij te staan. Als het goed is, doe je dit maar één keer en het moet goed gebeuren.

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin