Doorgaan naar artikel

‘Mogelijk beginnen we wat later met opstoken’

Half december, direct volgend na een eerdere planting onder led-licht, startte Jack Hereijgers in Zundert in dezelfde afdeling een teelt met het ras Sonata voor de oogst vanaf 25 februari.

“Die staat nu in volle bloei”, aldus Hereijgers op donderdag 4 februari. “De eerste vruchten zijn ook al mooi gezet. De teelt loopt gewoon goed door.” De weliswaar zeer lichte plantuitval door phytophthora stoort hem wel. “Iedere procent is er een teveel, vind ik. We hebben er een keer Paraat op gezet, verder niets.”

Voldoende koude-uren

De doorteelten met het ras Elsanta liggen allemaal koud, de vroegste planting – vanwege de hitte van 12/13 augustus – vanaf 8 januari en de laatste planting – van 20 augustus – vanaf 20 januari. “Die eerste planting zit nu op 450 koude-uren, dat moeten er 500 tot 600 worden. Dat gaan we makkelijk halen, zeker met de huidige vooruitzichten van flink dalende temperaturen. We houden de kas nu op 2 graden, valt er te veel sneeuw, dan zetten we de temperatuur wat hoger.”

Beginnen met opstoken

Gezien de hoogte van de eerste bloemknop was eind vorige week het plan om rond 12 tot 14 februari weer te beginnen met opstoken. ”Houdt de vorst langer aan, dan kan die datum nog wel naar achteren schuiven, omdat eerder beginnen met verwarmen dan toch niets toevoegt.”

Oude kas opknappen

Verder lag er het plan in (deze) week 6 te beginnen met het voortrekken van aardbeienplanten die na de huidige Sonatateelt in de ledkas moeten komen. “Dat hebben we ook opgeschoven.” Dat geeft tijd voor de renovatie van een oudere kas. “We wilden hem eerst afbreken en vervangen, maar opknappen leek ons al met al toch beter. Daar zijn we nu mee bezig, dan staat hij klaar voor een koude teelt.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin