Doorgaan naar artikel

‘Eenjarige scheut niet sparen scheelt schurft bij peer’

Biologisch fruitteler Toine Janssen is volop peren aan het snoeien. Na een goede, maar niet overvolle oogst had hij meer bloemknoppen verwacht. Hij snoeit niet heel drastisch.

“Vermoedelijk heeft de sombere zomer met minder licht toch invloed op de vorming van bloemknoppen gehad”, stelt Janssen. Hij is wel wat positiever dan bij de start van de snoei. Na een seizoen met wat meer schurftproblemen houdt hij met de snoei meer rekening met voorkomen van uitbreiding van schurft.

Mechanisch gesnoeid met een maaibalk

Voor het eerst heeft een loonwerker de koppen bij peer mechanisch gesnoeid met een maaibalk. Een trend die in heel Nederland wat opgang maakt. Janssen licht de snoeiwijze toe: “Met de traditionele kliksnoei in de kop zie je koppen elk jaar hoger worden. Zeker bij het snoeien door losse medewerkers die de kop niet fors terugzetten in de hoogte. Als je met maaibalk werkt, weet je zeker dat de koppen goed omlaag gaan.”

Alles wat je niet goed raakt met middel, betekent meer risico op schurftaantasting

De fruitteler wil graag de koppen wat lager, want zeker bij de huidige venturidoppen raak je het gedeelte van de kop wat boven de bovenste doppen groeit steeds minder. “Alles wat je niet goed raakt met middel, betekent meer risico op schurftaantasting.”

Oppassen met eenjarige scheuten

Ook is Janssen dit jaar afgestapt van de perensnoei, waarbij de teler eenjarige scheuten spaart om in het volgende jaar onder de bloemknoppen te lopen. Alle scheuten knipt hij terug tot een korte klik. Juist op deze eenjarige scheuten zit de meeste takschurft wat voor de schurftdruk in het voorjaar zorgt. “Dat eenjarige hout sparen doen we in een volgend jaar wel weer”, licht hij toe.

Wat minder loonsnoeiwerk

Appels snoeit hij al jaren na de peren. Met dit jaar goede producties bij de jongere Elstar en zelfs 60 ton bij Maribelle, wil hij eerst de bloemknoppen goed kunnen zien voordat hij gaat snoeien. Als op het eind van de winter nog wat tijd over is, doet hij wellicht nog wat loonsnoeiwerk. In het verleden snoeide hij met zijn snoeiploeg veel percelen in heel het land. Dat kost echter veel tijd en energie, die hij liever in het eigen bedrijf steekt. “Als je een stuk jonger bent, doe je dat werk ook gemakkelijker.” Dat het wat minder verdiensten betekent, neemt hij op de koop toe.

Jaartje niet rooien en planten

Wat betreft planten doet de fruitteler een jaartje rustig aan. De oude Elstar stond wel op de nominatie om te rooien, maar blijft nog een seizoen staan. Het perceel zat dit jaar in een beurtjaar en zal ongetwijfeld komend seizoen goed dragen, denkt Janssen. Hij twijfelt nog of hij wel of niet de oude Conference op hetzelfde perceel gelijktijdig zal rooien. De bomen zijn niet slecht, maar produceren jaarlijks een stuk minder dan de jonge perenbomen.

Verder is het nu ook het gebruikelijke werk aan de orde van de beregening en fertigatie aftappen. De machines zijn klaargemaakt en staan in de winterberging. Het spuitseizoen zat er bij de pluk al op. In zijn biologische teelt spuit Janssen niet zoals gangbare telers tegen vruchtboomkanker.

Auteur:

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Toine Janssen

Toine Janssen is biologisch teler van hardfruit in het Gelderse Winssen.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin