1 reactie

‘Het roer in de kleinfruitsector moet echt om’

De kloof is enorm in onze kleinfruitsector tussen de nieuwe generatie telers en de telers die nog traditioneel met gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest werken. Die kloof is in de afgelopen jaren volgens mij zeker niet kleiner geworden.

Naast de manier van hoe je tegen gewasbescherming en bemesting aankijkt, hebben de teeltomstandigheden – denk aan binnen- of buitenteelt – extra invloed op het middelengebruik. Toch krijg ik soms het idee dat ik met een roker zit te praten als ik hoor hoe traditionele telers blijven denken. Het doet mij denken aan iemand die al dertig jaar rookt en dan zegt: “Ja, maar we moeten wel de middelen blijven behouden om longkanker te bestrijden; hoest, hoest.” Hé gast, wordt wakker, steek er nog een op. Chemische correctiemiddelen zullen we waarschijnlijk, vanwege de intensiteit van onze teelten, ook in de toekomst moeten blijven behouden. Dan moeten we echter ook stoppen met roken, alcohol nuttigen en niet sporten.

Gezonde plant, gezonde bodem

Dus, om de metamorfose door te trekken naar de tuinbouw, waar het mee begint is een gezonde plant en een gezonde bodem. Die bodem hoeft niet steriel te zijn, maar moet wel de juiste bacteriën en schimmels bevatten voor het creëren van een weerbare plant.

Goed (hergebruikt) water zorgt voor een krachtige en goede sterke groei van de plant. Water met voldoende zuurstof en zo weinig mogelijk nutriënten is essentieel om een goede start te maken. Goed beschikbaar water is wel steeds vaker een issue, waarbij meer winteropvang van regenwater en hergebruik, meestal de enige logisch uitkomst biedt.

Kunstmest is killing

Daarnaast is het gebruik van kunstmest natuurlijk de killer voor een goed wortelmilieu. Organische bemesting daarentegen zorgt voor een beter wortelmilieu en een veel weerbaardere en sterkere plant. Al vijftien jaar zijn wij bezig om deze ingeslagen weg elke dag nog weer een stapje verder door te voeren. We zijn er nog niet, maar we hebben er ook nog geen dag spijt van gehad dat we deze weg zijn ingeslagen.

Stap eens een bos in; hoeveel chemische gewasbeschermingsmiddelen en chemische kunstmest is hiervoor nodig geweest?

Het roer moet echt om en daarvoor is een cultuuromslag noodzakelijk. Het beste voorbeeld hierbij is natuurlijk de natuur zelf. Stap eens een bos in en vraag je af hoeveel chemische gewasbeschermingsmiddelen en chemische kunstmest hiervoor nodig is geweest. Zo kan het dus ook. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook in onze kleinfruitsector mogelijk is.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.