‘Wij telen gezondheid’

Dit wordt de laatste column die we schrijven vanuit de zachtfruitsector.

Twee jaar geleden zijn we hiermee gestart. Het tweede artikel was gepubliceerd toen mijn vrouw Margareth ernstig ziek werd. Ons hele leven kwam op zijn kop te staan. Toen de dokters wisten dat de oorzaak het auto-immuunsysteem was, kon het herstel beginnen. Na negen maanden revalidatie werd het carnaval 2020. Onze zoon Tom ging met z’n vrouw Gaby carnaval vieren. Ongeveer een week later werden ze beiden erg ziek met hoge koorts. Zo maakten we voor het eerst kennis met corona. Nu beheerst deze ziekte de hele wereld. Op dit moment zijn al veel mensen overleden, zitten ziek thuis of liggen in het ziekenhuis.

Wij produceren gezondheid

Het vaccin is goedgekeurd. In januari 2021 start Nederland met vaccineren. Als 70% van de bevolking in juli 2021 is gevaccineerd moet het aantal besmettingen afnemen. Het belangrijkste wat er is, is je gezondheid en feitelijk is dat ook waar wij als telers van groente en fruit van leven: het gezondste product wat maar denkbaar is. Wij produceren gezondheid.

Nog nooit hebben we elkaar zo gemeend een goed en gezond Nieuwjaar gewenst

Veel geleerd

Ik hoop dat we eind 2021 weer terug kunnen naar het voor ons normale leven. Tien maanden corona heeft ons ook veel geleerd, zoals: thuis werken, minder files op de weg, vergaderen en onderwijs volgen via de laptop. Er zijn bedrijven in de problemen gekomen, andere draaien topwinsten, ook in de tuinbouw.

Hoofdrol voor groenten en fruit

Een vreemd jaar zoals niemand ooit eerder heeft beleefd, is ook op een ongekende manier afgesloten: Kerstmis en oud en nieuw in kleine kring. En ook nog nooit hebben we elkaar zo gemeend een goed en gezond Nieuwjaar gewenst. Met een hoofdrol voor die gezonde blauwe bes en voor alle andere groenten en fruit: niet voor niets heeft de VN 2021 uitgeroepen tot ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit’.

Of registreer je om te kunnen reageren.