‘Toch weer een bijzonder jaar voor hardfruit’

Lastig klimaat dit jaar uitdaging voor fruittelers. Geen jaar is hetzelfde.

Telers van hardfruit zitten weer volop in de pluk. Het heeft heel wat energie gekost om kwalitatief en kwantitatief goed fruit te telen. Dit jaar met extra coronamaatregelen om eventuele infecties buiten de deur te houden en eventuele besmettingen zo vroeg mogelijk in te dammen.

De start van de teelt met Elstar was op veel bedrijven zorgelijk. Er was gemiddeld gezien extreem weinig bloemknop na de grote oogst van vorig jaar. En toen volgde opnieuw een jaar met extremen.

Het begon al met nachtvorsten, op de koudste plekken tot wel tien keer. Verder was er begin mei hagel en harde wind waardoor het blad sterk beschadigde. Waarschijnlijk hierdoor ontstond een veel sterkere natuurlijke vruchtrui dan verwacht.

Waar niet beregend is, ontstond bij appels zonnebrandschade

De schade door hagel aan de vruchten valt gelukkig te overzien omdat de vruchten toen nog klein waren. Helaas is er ook later op verschillende fruitpercelen nog hagel gevallen...

Na het droge voorjaar leek het toch een Hollandse zomer te worden met af en toe een bui en gematigde temperaturen. Ideaal weer voor de groei van hardfruit. Maar de lange hitteperiode in de eerste helft van augustus maakte daar korte metten mee.

Waar niet beregend is, ontstond bij appels zonnebrandschade. Waar wel beregend is om de appels te koelen, was dit vaak tot wel acht dagen nodig. En opeens is daar dan alweer de pluk.

Dat geen jaar hetzelfde is, maakt fruit telen uitdagend. Voor een optimaal resultaat is het de kunst om daar goed op in te spelen. En dat is iets wat we in Nederland, vanwege de noodzaak tot innovatie, heel goed doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.