teeltgeluid

‘Limalexia houdt vruchtmaat en vruchtvorm beter’

Brabantse teler ziet verschillen tussen aardbeienrassen Elsanta en Limalexia.

Johan Vermeeren in Rijsbergen (N-Br.) plukt nu in de aardbeirassen Elsanta en Limalexia. Deze teelten – beide in tunnels – zijn de laatste van in totaal 12 gekoelde plantingen. Naast deze rassen gebeurt dit ook met Sonsation en Sonata in het voorjaar.

Bij warm weer heeft Elsanta al zijn suikers nodig voor gewasonderhoud, bij Limalexia lijkt dat minder het geval. Dat komt de vruchtmaat ten goede.
Bij warm weer heeft Elsanta al zijn suikers nodig voor gewasonderhoud, bij Limalexia lijkt dat minder het geval. Dat komt de vruchtmaat ten goede.

De Elsanta betreft een planting van 15 juli, die vervolgens veel te veel warmte kreeg. Daardoor startte de pluk al op 15 augustus. Vermeeren: “Dat was natuurlijk veel te snel. De eerste pluk gaf wat misvormde vruchten en daarna volgden twee redelijke plukrondes, maar later waren het vooral kleine vruchten.”

De vraag is dan hoe lang je nog in zo’n perceel aan de gang blijft. “In week 35 was de prijsvorming belabberd, met € 1,10 tot € 1,50 per kilo. Dat is een goede reden om dan niet te lang meer door te gaan.”

“Deze week gaat het weer een stuk beter. We beuren € 3 voor wat we nu plukken. Deze prijs hebben we ook gewoon nodig, want de plukprestatie is niets te hoog”, stelt Vermeeren op 2 september vast. Hij verwacht – mits de prijsvorming acceptabel blijft – in deze planting tot 20 september te kunnen plukken.

Mooie vruchtmaat

Het ras Limalexia doet voor het tweede seizoen mee, dit jaar in drie plantingen. De laatste teelt werd op 3 juli geplant, met het begin van de pluk op 18 augustus.

“Limalexia is tot nu toe goed bevallen. In vergelijking met Elsanta blijft de vruchtmaat beter overeind en zonder misvormingen. Wel werden de vruchten tijdens de hitte wat zacht”, aldus Vermeeren.

Kali is belangrijk, de ‘k’ staat voor kwaliteit

“Naast deze tunnelteelt, hebben we Limalexia ook gehad in een openlucht-teelt, ook met heet weer. Daarin zag je de vruchtmaat ook heel behoorlijk overeind blijven. Dat is te danken aan de ruime spreiding op de tros: is de eerste vrucht rood, dan is het laatste bloemetje nog aan het bloeien.”

Kali is belangrijk. “Ik vermoed dat we nog te veel inzetten op Unika-calcium; we moeten naar Unika-kali toe of eerder aan de gang met patentkali. We leerden het ook al op school: de ‘k’ staat voor kwaliteit.”

Vroeg einde oogst

Vermeeren verwacht dat de pluk in Limalexia eveneens rond 20 september gedaan zal zijn. “Dan zijn we deze zomer extreem vroeg klaar. Normaal is dat eind september/begin oktober.”

Om de hitte de baas te blijven, kregen de Elsanta-plantingen rond de middag vaak een beregeningsbroesje van een kwartier. In de Limalexia gebeurde dat niet. Vorig jaar gaf dat wat meer rotte vruchten. Daar lijkt Limalexia enigszins gevoelig voor.

Aardbeien én koeien

Johan Vermeeren en zijn broer Adri hebben ook nog melkvee. “De koeien kwamen tijdens die hitte-dagen uit zichzelf terug in de stal. Met sproeiers op het dak en met een ventilator in de stal hebben we geprobeerd de temperatuur zo veel mogelijk te drukken. Maar daarmee voorkom je niet dat de melkproductie wat lager uitvalt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.