teeltgeluid

‘Limalexia beste ras voor de zomer, maar handel wil niet’

Jack Hereijgers in Zundert heeft op het trayveld de aardbeienrassen Elsanta, Sonsation en Sonata staan. Een deel van de Sonata is bestemd voor een teelt onder groeilicht, deze planten gaan tussen 10 en 15 december op de goot.

De planten zijn daarom verduisterd vanaf half augustus tot 6 september, door ze elke dag onder doek te leggen. Het doek werd steeds uitgelegd voordat het licht werd, en bleef liggen tot 10 uur in de ochtend. Er moet nog bloemonderzoek worden uitgevoerd, wel is al duidelijk dat de verduisterde planten relatief vroeg zijn omgeschakeld naar bloemaanleg. “Dat was al gauw en duidelijk te zien, ik denk dat ze tussen 20 en 30 augustus zijn omgegaan.” In vergelijking met de Sonata-trayplanten die zijn bestemd voor een verse teelt vanaf eind december/begin januari, worden de planten voor de belichting ook wat zwaarder bemest om er wat meer zijneuzen op te krijgen.

Sonsation en Limalexia

In de zomerteelt onder glas stonden de rassen Sonsation (start 20 mei) en Limalexia (vanaf begin juni), beide voor de eerste keer. Hoewel Limalexia volop blootstond aan de zomerhitte, ging de teelt relatief goed. “Met heet weer was de teelt met Limalexia niet altijd makkelijk, maar Elsanta en Sonsation gaven meer problemen. Limalexia kan het beste tegen de warmte, wat betreft de productie en kwaliteit.”

Handel betaalt niet voor Limalexia

Het knelpunt zit bij de handel: Limalexia wordt niet betaald. “De afzet wordt ook niet gepushed, waarom weet ik niet. Sonsation wordt nog wel betaald.” Het brengt Hereijgers op de vraag of aardbeien telen in de zomer nog wel verantwoord is: vanwege de problemen door de hitte en vanwege de afzet. Desondanks is het plan om volgend jaar door te gaan met telen in de zomer, maar dan alleen met Sonsation.

Lees verder onder de foto

Aardbeien van het ras Limalexia. Delphy organiseert op 7 november bij Berry Plaza in Egchel een bijeenkomst voor telers, hier komt onder andere Limalexia ter sprake. - Foto: Joost Stallen
Aardbeien van het ras Limalexia. Delphy organiseert op 7 november bij Berry Plaza in Egchel een bijeenkomst voor telers, hier komt onder andere Limalexia ter sprake. - Foto: Joost Stallen

Doorteelt Elsanta

Bij de doorteelt met Elsanta ging de eerste planting als gevolg van de hitte in augustus wat later op de goot dan in andere jaren. Normaal start die teelt op 7, 8 augustus, deze keer op 12, 13 augustus. Het interval tussen de daarna volgende plantingen is wat kleiner, met de laatste planting op 20 augustus. “Nog een week tot tien dagen, dan kunnen we met plukken beginnen”, schatte Herijgers op donderdag 17 september in. “Het is misschien wel goed dat er nu wat meer temperatuur op staat, om het gewas wat meer tempo te geven.”

Eerste bloemen

Verder volgde nog een planting op 25 augustus. Met led-licht en een hogere temperatuur moet deze teelt pieken in november. Hereijgers verwachtte vorige week rond 15 tot 20 oktober de eerste keer te kunnen plukken. “De eerste bloemen gaan nu open.”

Te snelle ontwikkeling

In de koude afdeling is eind juli geplant, deze Elsantateelt staat er door de augustushitte naar het oordeel van Hereijgers vrij zwak bij, met een achterblijvend aantal trossen. De eerste aardbeien zijn ook wat misvormd, doordat de teelt zich te snel ontwikkelde.

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.