Doorgaan naar artikel

‘Liefst ook de oogstgegevens per fruitboom weten’

Fruitteler Sander Verstegen uit Opijnen is druk met de voorbereidingen van de pluk.

Naast het bekende werk als het in elkaar zetten van de pluktreinen vroeg de huisvesting van zijn Poolse plukkers extra aandacht. “Door het creëren van extra ruimte en het plaatsen van een extra keukenblok voldoet alles nu aan de richtlijnen om goed aan de 1,5 meter afstand te kunnen houden.” Door corona was er in het voorjaar onzekerheid over voldoende plukkers in de pluk. Nu ervaart Verstegen dat bij het werven van plukkers geen enkel probleem. “Ik krijg juist opvallend veel berichtjes of wij nog plukkers kunnen gebruiken”, aldus Verstegen op 21 augustus.

Goede vruchtdracht

Hij is tevreden over de kwaliteit van de komende oogst, op wat hagelschade na. “Op een perceel Elstar na is de dracht van de percelen gewoon goed. Rassen als Kanzi en Tessa hangen zelfs echt zwaar.” De pluk start op 31 augustus met enkele dagen Elstar plukken. Daarna volgt Conference.

Bladblazen

Komende week start hij ook met het arbeidsintensieve bladblazen op het eigen bedrijf en nog voor enkele andere telers. “We doen dat nu voor het derde jaar. Door blad weg te blazen komen de vruchten beter in het licht en kleuren ze beter.” Inmiddels hebben ze een eigen bladblaasmachine. Het bladblazen start met Elstar, later volgen nog Kanzi en Tessa.

Precisie bemesting

Als deelnemer aan het NPPL-project krijgt precisiefruitteelt bij Verstegen extra aandacht. De HSS-spuit met gps doet keurig zijn werk. In het voorjaar was hij van plan om ook plaatsspecifiek te bemesten met een aangepaste onkruidspuit met daarin opgelost kunstmest. “Dat doen we met een taakkaart op basis van dronebeelden waarin de groeiverschillen zichtbaar zijn. Zo kun je alleen de zwakgroeiende bomen gericht extra bemesten om de groei te stimuleren.” Inmiddels is er een onkruidspuit met aangepaste ‘douchekoppen’ die 10 liter water met kunstmest per strekkende meter geeft. Voor dit jaar kwam die aanpassing te laat, vanaf volgend voorjaar gaat hij ermee werken.

Productie per boom

Vorig jaar heeft hij geëxperimenteerd met weegschalen op de pluktreinen waarmee met gps de productie niet langer alleen maar op perceelsniveau vastgelegd wordt. “Als je met precisiefruitteelt teeltmaatregelen veel meer boomgericht gaat uitgevoeren, wil je de oogstgegevens liefst ook per boom weten. Met weegschalen op de pluktrein lukt dat nog niet op boomniveau, maar wel voor elk deel van een perceel.” De werkwijze van vorig jaar met weegschalen op de pluktrein gaf toch teveel problemen om er dit jaar mee verder te gaan. “De kisten kwamen door de weegschalen hoger te staan. Daardoor werd het lastiger plukken. En het extra gewicht was zeker vorig jaar onder de natte plukomstandigheden gewoon niet gewenst.” Het plan is om in de winter samen met techneuten een praktische oplossing te ontwikkelen. “Omdat het om veel pluktreinen gaat, moet het per pluktrein niet te duur zijn, anders wordt het onbetaalbaar.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin