‘Witte vlieg reden komende herfst in actie te komen’

Sinds het laatste telefonische overleg van de Landelijke LTO Gewascommissie Aardbei zijn er geen onverwachte zaken aan de orde geweest, uitgezonderd de problematiek met witte vlieg.

Naast bedrijven die door de inzet van Limonica uit de problemen wisten te blijven, zijn er ook waar witte vlieg niet afdoende onderdrukt kon worden. Dat is een tegenvaller, na de mooie resultaten in proeven met Limonica.

Komende herfst in actie

Voor de werkgroep van de Stichting AardbeiOnderzoek (SAO) die is belast met de aanpak van witte vlieg, is dit reden om komende herfst in actie te komen. We willen op die bedrijven waar het anders liep dan gehoopt, gaan kijken om te weten waarom de witte vlieg zich daar kon ontwikkelen, en Limonica daar juist achterbleef. In de werkgroep voor witte vlieg zitten adviseurs, telers en een toeleverancier van biologische oplossingen.

Op de achtergrond blijft corona een belangrijke rol spelen: de aardbeidemodag die normaal begin september wordt gehouden, is van de kalender gehaald. De Aardbeidag in januari gaat vooralsnog wel door.

Op de vergadering van de landelijke commissie in september wordt altijd de vraag weggelegd ‘hebben jullie nog onderwerpen die daar aan de orde moeten komen’. Vakgenoten die een onderwerp naar voren willen schuiven, zijn bij deze uitgenodigd, ze kunnen me mailen.

Huisverkoop boven verwachting

De virusproblemen hebben voor ons product gelukkig weinig negatieve gevolgen gehad. Op veel plekken is de huisverkoop boven verwachting geweest met uitschieters als de drive-ins van Jan en Birgit van den Elzen in Uden en in het Gelredome in Arnhem met Pinksteren. We verkondigen al jaren dat aardbeien naast lekker ook gezond zijn. Ik vermoed dat dit laatste ook van invloed is geweest op de koopbereidheid van de consument. Daarom moeten we het gezondheidsargument blijven benadrukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.