Doorgaan naar artikel

‘Kiezen voor Sonsation en Limalexia in zomerteelt aardbeien’

Jack Hereijgers startte midden vorige week (7 juli) om met de oogst van de aardbeistekken van het ras Elsanta. “We gaan uit van 14 à 15 stuks per plant. Dat aantal halen we nu nog niet, maar we tellen nog heel veel groeipunten. We gaan door tot 24 of 25 juli.”

Het Elsanta-stekmateriaal gaat voor het uitplanten in de trays eerst twee dagen de koelcel in om op spanning te komen. Op het trayveld komen ook de rassen Sonsation en Sonata te staan. De Sonata is gedeeltelijk bestemd voor verduistering voor een vroege teelt onder groeilicht, de overige Sonata-planten zijn voor een planting eind december/begin januari. De planten van Sonsation zijn voor de zomerteelt in 2021.

Sonsation voor eerst in zomerteelt

Hereijgers doet dit jaar voor het eerst ervaring op met Sonsation in de zomer. De planten waren voorgetrokken vanaf begin mei, en gingen op 20 mei op de goten. “Het gewas is erg hard gegroeid, sinds enkele weken zijn we aan het plukken. De eerste plukrondes waren de vruchten goed, momenteel zijn ze wat zwakker. We zijn aan het uitzoeken waardoor dat komt. Misschien hebben we iets laten liggen, al zijn we vrij snel overgeschakeld naar het kalischema. Wel was het tijdens de piek van de belasting erg heet, en vorige week hadden we een paar donkere dagen met zachte nachten. Die omstandigheden zijn voor een zomerteelt nooit goed. De prijs is wel oké, mits de vruchten goed zijn.”

Lichtrijk voorjaar gunstig voor Limalexia

Het ras Limalexia staat ook voor het eerst in de zomerteelt. Herijgers gaf in zijn vorige bijdrage al aan dit ras niet meer in de doorteelt op te nemen. Het ras kwam afgelopen najaar bij hem niet goed uit de bus. Afgelopen voorjaar kwam er wel een productie af die bijna vergelijkbaar was met die van Elsanta. “We hebben een lichtrijk voorjaar gehad, dat was gunstig.” Hoe Limalexia in de zomerteelt reageert, is afwachten. Deze planten zijn begin juni op de goten gezet, daar kunnen we over tien dagen, zo rond 17 juli de eerste keer van plukken”, aldus Hereijgers.

Volgend jaar weer zomerteelten Sonsation en Limalexia

Al wel zeker is dat Sonsation en Limalexia volgend jaar weer in de zomerteelt terugkomen. “Het productievermogen is veel beter dan van Elsanta. Van Sonsation, met vrij lichte planten, hebben we tot vandaag 7 juli drie kilo per vierkante meter geplukt, en er komt nog een mooie hoeveelheid aan. Voldoende licht is wel belangrijk, en bovendien schakelen we in vergelijking met Elsanta eerder over op het kalischema.”

Op een deel van de buitenstellingen staat na de voorjaarsteelt alweer een tweede planting. De eerste terugplanting is van rond 20 juni, de laatste is gepland voor half juli. Deze plantingen zijn allemaal met het ras Elsanta, net als voor de doorteelten onder glas. “Al met al blijft Elsanta voor ons nog steeds nummer 1, behalve voor de zomerteelten.

Meer mensen

De coronaperikelen hebben weinig problemen gegeven: “De Poolse medewerkers hebben zich dit jaar wat later dan anders gemeld. Omdat we dat al voorzagen, hebben we extra meer mensen laten komen. Dat is goed gegaan.”

De huiver die Hereijgers had voor een lagere prijs vanwege het coronavirus, was onterecht, stelt hij nu vast. “Gelukkig wel, maar we hebben de gerealiseerde prijzen gezien de kosten voor de teelt en het personeel ook gewoon nodig.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin