weblog

‘Laat je hypnotiseren door de boer’

Fruitteler David van de Graaf uit Krabbendijke is deze week de hele week gastboer op het landelijk bekende account @Boerburgertweet.

Dat klinkt interessant en ook weer niet. Want dit persbericht kwam vanmorgen binnen bij de vakbladenredactie van Misset. En wat gaan collega-boeren en -tuinders daar van zo’n gastboer nou lezen en zien dat ze niet al kennen?

Nou ja, zat natuurlijk. Want de koeienboer kan een beetje grasduinen bij de fruitteler en wat weet een bloemkoolteler eigenlijk van de varkenshouderij? Ik bekijk de korte Twitter-filmpjes van ‘gastboer’ David van de Graaf, die door de boomgaarden van Vogelaer Fruvo Fruitcultures in Krabbendijke struint en de nietsvermoedende kijker kennis laat maken met allerlei perenrassen en met de perenbladvlo… en ik bemerk een zekere hypnose. Ook door de trage Zeeuwse dictie van Van de Graafs woorden.

Karolingische polders

Op Facebook gaat het iets tekstueler toe, met foto’s met flinke bijschriften. Alweer op een aangename manier verdoofd doorscrollend, kom ik terecht in de bijdragen van de vorige gastboer, Gerard Mul uit het kennelijk oeroude veenweidegebied bij Warmond, dat al in de tijd van Karel de Grote zijn nog steeds niet bepaald lijnrechte verkaveling meekreeg.

Tienduizenden volgers

“Dit platform wordt op Twitter en Facebook door tienduizenden mensen gevolgd”, bericht BBB-leidsvrouw Caroline van der Plas. “Van de Graaf gaat van 22 tot 28 juni op Twitter en Facebook met burgers in gesprek over de voedselproductie en over de fruitteelt in Nederland.”

David van de Graaf spuit silicium tegen hittestress. - Foto: Boerburgertweet
David van de Graaf spuit silicium tegen hittestress. - Foto: Boerburgertweet

Die tienduizenden volgers zitten vast niet elke dag met zijn alle op alle posts en tweets te klikken. Maar vooruit. Elk initiatief om de agrariër op vriendelijke wijze in contact te brengen met de al dan niet kritische burger is er één. Al was het maar om Jan Modaal in zijn saaie rijtjeshuis eens lekker landelijk te laten wegdromen van de idylle die zich aan de rand van zijn stedelijke leven toch gewoon nog elke dag afspeelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.