Doorgaan naar artikel

‘Ik verwacht niet veel hand-dunwerk met appel’

Joël Roks uit Fijnaart is eind mei bezig met het dichtmaken van de laatste kappen over zijn kersen. Hij verwacht na Pinksteren de eerste kersen van het ras Burlat.

“De vroege kersen dragen goed, maar ze hangen minder overvol dan de latere rassen. Al de kosten en het werk voor de vuurpotten in de nachtvorstperiode zijn dus niet voor niets geweest”, zegt Roks op 27 mei. Voor het drukke kersenseizoen los barst, wil hij het dunnen van de pruimen liefst klaar hebben. “De pruimen zijn wel een keer met dunmiddel ATS gespoten, maar ze hangen echt overvol.”

80% van normaal

Bij Elstar hangen sommige hoeken wel iets minder, maar verwacht hij zeker nog wel 80% van normaal. Ook aan Schone van Boskoop hangt wel minder, maar rassen als Jonagold, Pinova en Kanzi hangen goed. “Ik verwacht niet veel hand-dunwerk, maar de ervaring leert dat later in de zomer toch vaak meer met de hand gedund moet worden dan je eind mei of begin juni denkt.”

Rui Conference

De peer Conference ruit na een massale bloei enorm. Om wat meer rui te krijgen, heeft hij wel een keer met 1,5 kilo Brevis per hectare gespoten. “Mijn verwachting is dat ze uiteindelijk netjes komen te hangen. Doyenné du Comice bloeide al matig, dus daarvan komen er gewoon te weinig.”

Ik ben verrast door een aantasting van het elzenhaantje in een deel van onze Elstar

Gewasbescherming

In de gewasbescherming verloopt de schurftbestrijding in een droog jaar als dit heel gemakkelijk. Meeldauw speelt wat meer en zo heeft hij in de wat gevoeligere Jonagold wel een ronde gedaan om meeldauwtoppen weg te breken. Perenbladvlo die vaak in deze tijd van het jaar hard kan komen opzetten, houdt zich nog heel rustig. Bij veel andere ziekten en plagen zijn het de gebruikelijke bespuitingen. “Wel ben ik verrast door een aantasting van het elzenhaantje in een deel van onze Elstar. Voor het eerst en ook tot verrassing van mijn gewasbeschermingsadviseur was er flinke vraatschade in de appelbomen. Normaal doen ze dat alleen in de elzenhagen, maar nu door waarschijnlijk inwaaien vanuit de haag ook in de appelaanplant.” Na een bespuiting was het kevertje verdwenen, maar moesten de bomen wel herstellen.

Aardig wat water gegeven

In een droge tijd heeft hij het als fruitteler met een vaste regeninstallatie op zijn gehele bedrijf relatief eenvoudig. Eens per week draait hij een nachtje en dan is er weer 25 millimeter water gegeven. Met liefst negen nachten tegen nachtvorst beregenen en de laatste nacht rond IJsheiligen, was er eerder al aardig wat water gegeven.

Drive-in kersenverkoop

Net als anderen merkt hij dat in tijden van corona dat zijn boerderijwinkel veel meer verkoopt dan gebruikelijk. “Met oog op de drukke kersentijd wil ik toch extra maatregelen nemen om aan de coronavoorschriften te voldoen. Het plan is om op vrijdag en zaterdag met een drive-in voor de kersenverkoop te gaan werken.” Ook over het afzetperspectief naar de groothandel van de laatste cellen met Pinova en Jonagold is hij positief gestemd. “Zo eindigt het afzetseizoen wat heel gewoontjes begon toch met mooie prijzen. En eigenlijk ziet het er voor het komende seizoen ook heel hoopvol uit.”

Auteur Wouter van Teeffelen

Share this

Afbeelding
Joel Roks

is fruitteler in Fijnaart (N.-Br.). Op 15,77 hectare worden appels, peren, pruimen en kersen geteeld.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin