weblog

‘Wat verandert er na corona in de aardbeienmarkt?

Nu de bedrijvigheid van een aantal sectoren langzaam weer op gang komt, kunnen we nog niet overzien of we ook echt weer van het nieuwe normaal terug kunnen naar het oude normaal. Voor de aardbeienketen lijkt dit voorjaar de schade beperkt gebleven.

De coronacrisis gevolgd door een gezondheidscrisis, die tot nu toe uitmondt in een economische crisis die uiteindelijk voor velen ook zal eindigen in een financiële crisis. Stappen we af van de marktwerking? En zal de overheid de komende jaren de lijnen nadrukkelijker blijven uitzetten, om zoveel mogelijk alle sectoren gelijkwaardig te laten draaien? Of doet de overheid, zodra de gezondheidszorg weer op orde is, een stapje terug om de marktpartijen weer de invulling te laten doen?

Nadrukkelijkere sturing voedselvoorziening?

Het kan erop neerkomen dat de voedselvoorziening nadrukkelijker gestuurd gaat worden. Waarbij mogelijk gezonder eten en het nu even in de wachtstand gedrukte klimaatbeleid overduidelijk in beeld kunnen komen. Anderzijds is de vraag of we nieuwe technieken nog wel kunnen gebruiken als de inrichting van onze voedselproductie naar diversiteit gestuurd gaat worden en local for local kleinschaligheid bevordert en export in de weg zit.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ad van Laarhoven, senior adviseur aardbeien Delphy, in gesprek met bedrijfsleider Rob van den Ende (links). Delphy berekent hoe doorteeltsaldo’s uitpakken met andere rassen dan Elsanta, maar ook voor alternatieven als een najaars- en voorjaarsteelt. - Foto: Peter Roek
Ad van Laarhoven, senior adviseur aardbeien Delphy, in gesprek met bedrijfsleider Rob van den Ende (links). Delphy berekent hoe doorteeltsaldo’s uitpakken met andere rassen dan Elsanta, maar ook voor alternatieven als een najaars- en voorjaarsteelt. - Foto: Peter Roek

Niets is zeker

Conclusie van deze crisis: niets is zeker voor de toekomst, maar het bedrijf zodanig inrichten dat snel geschakeld kan worden, biedt op den duur de meeste overlevingskansen. Datasystemen en kunstmatige intelligentie (AI) kunnen nog steeds ingezet worden, maar de sturing kan anders worden dan we in eerste instantie zouden verwachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.