Doorgaan naar artikel

‘Veel licht, het gaat snel met de aardbeien’

Jack Hereijgers in Zundert maakte in de week van 20 april de kas leeg, waar vanaf half december een teelt met Sonata onder ledlicht stond. Deze teelt was vanaf 25 februari in productie. De teeltruimte wordt de komende tijd gebruikt voor plantvermeerdering.

De verse teelt met Sonata, in een planting vanaf half december, kwam vanaf 17 maart in productie. Op 30 april verwachtte Hereijgers nog een paar dagen van deze teelt te plukken. “Normaal gaan we in zo’n teelt door tot 10 à 15 mei, ik denk dat we nu twee weken eerder klaar zijn.” Als redenen voor het snelle productieverloop noemt hij het lichtrijke voorjaar in combinatie met het zachte weer. “Ik geloof dat we in 2007 ook zo’n erg vroeg voorjaar hadden.”

Doorteelten Elsanta

De doorteelten met Elsanta startten tussen 5 en 8 april. “Daarmee zijn we nu al over de piek heen, dat is ook extreem vroeg. Vanaf woensdag 22 april tot woensdag 29 april plukten we 1,8 kilo per vierkante meter, dat is veel voor deze tijd. We liggen nu zeker tien dagen voor, ik verwacht dat we tussen 20 en 25 mei daar een punt achter zetten. Normaal is dat 1 juni.” Hereijgers karakteriseert de prijsvorming als ‘redelijk’. “Vorige week tijdens de piek was het wat minder, maar niet zo laag als vorig jaar.”

Doorteelt Limalexia

De doorteelt met Limalexia is nieuw. In vergelijking met Elsanta zit er meer spreiding op en blijft de kiloprijs wat achter. Hoe het eindresultaat uitvalt in vergelijking met Elsanta, is de vraag. “Tot nu toe blijft de productie achter ten opzichte van Elsanta, maar de bloei in Elsanta is nu zowat op zijn eind. In Limalexia zit nog vrij veel bloei, wellicht gaat de productie door tot 1 juni, misschien nog langer.” Anders dan tijdens de oogst in het najaar is dat Limalexia dit voorjaar geen paarse vruchten liet zien, dat hangt mogelijk ook samen met het lichtrijke verloop van dit voorjaar.

Al met al is doortelen met Limalexia vooralsnog niet voor herhaling vatbaar, constateert Hereijgers. Wel gaat hij het ras in een zomerteelt proberen in plantingen vanaf 20 mei. De planten worden vanaf dat moment voorgetrokken op het trayveld of gaan direct op de goten. Hoe dat eruit gaat zien, hangt af van het verloop van de huidige doorteelten.

Zomerteelt Sonsation

Naast Limalexia komt ook het ras Sonsation in de zomerteelt. “Elsanta valt in deze teelt bijna altijd tegen, daarom is het goed twee relatief nieuwe rassen te proberen. Sonsation wordt nu bij Coöperatie Hoogstraten vanwege de mooie vruchtvorm erg goed betaald, dat is positief.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin