teeltgeluid

‘Niet eerder wachtbed aardbeien planten dan 15 augustus’

De broers Johan en Adri Vermeeren telen aardbeien in de vollegrond en hebben daarnaast zo’n 40 koeien aan de melk.

“In de zomer ben ik voornamelijk voor de aardbeien bezig”, schetst Johan Vermeeren de taakverdeling. Dat betreft zo’n 20 hectare. Daarvan is in het voorjaar en in het najaar zo’n 3 hectare ondertunneld, naast de onbedekte teelten in de zomer.

Mix aan rassen

Was het enkele jaren geleden nog vooral Elsanta wat de klok sloeg, plus het ras Jive, nu is het een mix van verschillende rassen en teeltvormen. De helft van de tunnels staat nu vol met in de laatste week van februari geplante wachtbedplanten van ras Elsanta. Die planten zijn van eigen opkweek.

Sonsation als test

In de andere helft van de tunnels staat een augustusplanting met het ras Allegro. “Voor het eerst sinds lange tijd weer.”

Voor de onbedekte teelten valt de keus op gekoelde plantingen. De eerste van deze plantingen is van begin maart met het ras Sonsation op folieruggen onder vliesdoek. “Sonsation is te beschouwen als een test, het zou een wat betrouwbaardere vervanger kunnen zijn voor Sonata, met wat minder gevoeligheid voor Phytophthora.”

Nog meer rassen

De tweede onbedekte teelt is wel met het ras Sonata; deze planten gingen eind vorige week de grond in, in een vlakvelds teelt. Hierna staat er nog een planting met Sonata op de planning, gevolgd door drie plantingen met Jive. Vervolgens is het de beurt aan Limalexia en Elsanta. “Hoe die verdeling eruit gaat zien, is nog de vraag. Ik wil beide rassen waarschijnlijk ook in de late tunnels uitproberen.”

Eerste bloemen

Het valt Vermeeren op dat de in augustus geplante Allegro erg vroeg is. “Daar sta ik van te kijken. Je ziet de eerste bloemen al, vandaag (2/4) zijn er de bijen en hommels bij gezet. Ik verwacht in de eerste week van mei serieus te kunnen plukken.” De bemesting voor Allegro bestaat vanaf augustus uit Agroblen 6-9 maanden. Dat wordt nu aangevuld met kalksalpeter. Als de vruchtontwikkeling op gang komt, wordt die ingewisseld tegen kalisalpeter.

Keuze Elsanta

Over de beslissing om de eerste gekoelde voorjaarsteelt met Elsanta te starten: “Een tunnelteelt met Sonata zou ook kunnen, maar met Elsanta plukken we weinig kromme vruchten, en bovendien kunnen de vruchten van Sonata bij erg warm tijdens de afrijping ineens doorschieten naar ‘donkerrood.”

Strategie tegen kromme vruchten

Om de kans op kromme vruchten met Elsanta in te dammen, hanteert Vermeeren op het wachtbed een overwogen strategie. “Uitgangspunt is dat de planten op het wachtbed niet te groot mogen worden: dat betekent relatief laat beginnen met de opkweek. Een kleinere plant geeft minder trossen, waardoor de belasting beperkt gehouden wordt.”

Het aantal planten in de rij wordt dan wat verhoogd, om het aantal vruchten per vierkante meter op peil te houden.

“We beginnen na 14 augustus met planten, niet eerder. Dat kan lastig zijn, want in augustus begint het wel te kriebelen. Maar de ervaring leert dat voor 1 augustus planten vaak resulteert in grote planten met te veel bloemtakken en – bij warm weer – in de pluk van veel kleine vruchten.”

Aanpak onkruid

De onkruidbestrijding is nog wel een dingetje, sinds het verdwijnen van Dual Gold. De vervanger is Devrinol, maar die werkt niet goed op varkensgras en perzikkruid. “Dat gaf vorig jaar wel extra werk. Achteraf bezien hadden we er AZ 500 bij moeten mengen. Dit jaar gaan we proberen het land vroeg klaar te leggen en het onkruid een paar keer af te branden.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.