teeltgeluid

‘Boomspecifiek aan de slag met gps en taakkaart’

Als de paden weer opdrogen gaat Sander Verstegen aan de slag met boomspecifieke wortelsnoei en bemesting.

Fruitteler Sander Verstegen uit Opijnen doet dit jaar mee aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Binnen NPPL is Verstegens speerpunt het boomspecifiek wortelsnoeien. Met gps en een taakkaart op basis van dronebeelden van vorig jaar worden alleen de hardgroeiende appelbomen in percelen gewortelsnoeid; de zwakgroeiende bomen worden overgeslagen, door het wortelsnoeimes daar uit de grond te halen.

Nadelen felle én zwakke groei

De mooiste aanplanten zijn waar de fruitbomen heel gelijkwaardig groeien. Te felle groei en te zwakke groei heeft allebei nadelen dus het gaat echt om het evenwicht tussen groei en vruchtbaarheid. Eigenlijk had deze klus al in februari gebeurd moeten zijn maar de vele neerslag van en daardoor de natte rijomstandigheden hebben noodgedwongen tot uitstel geleid. Als het weer omslaat en de rijomstandigheden in de boomgaard beter worden dan hoopt Verstegen toch ruimschoots voor de bloei te kunnen gaan rijden.

Lees verder onder de film.

Boomspecifiek bemesten

Vanuit het NPPL-project is er ook aandacht voor het boomspecifiek bemesten van percelen. Door met de onkruidspuit op gps alleen de zwakgroeiende bomen wat extra oplosbare mest te geven, gaan juist deze zwakkere bomen hopelijk wat meer groeien. De sterkgroeiende bomen slaat Verstegen dan over. Wel krijgt het hele perceel eerst een volvelds basisbemesting die vanwege de natte rijpaden ook nog niet uitgevoerd is. Maar dat kan zonder probleem nog wel even wachten.

Lees verder onder de foto.

Taakkaart voor wortelsnoei op fruitteeltbedrijf. - Foto: Delphy
Taakkaart voor wortelsnoei op fruitteeltbedrijf. - Foto: Delphy

Tot op 2 centimeter nauwkeurig

Deze week verwacht hij ook zijn HSS-drierijenspuit weer met enkele aanpassingen weer terug op het bedrijf. Met deze HSS-spuit is hij vorig jaar gestart om met gps en taakkaart te spuiten De ervaring van vorig jaar leerde dat het systeem wel eens te traag reageerde, waardoor de spuit te laat en soms ook wel te vroeg stopte. Nu is er een nieuwe GPS-bol van een ander merk op gemonteerd waarmee alles tot op 2 centimeter nauwkeurig zou moeten werken. Ook is het nu helemaal geïntegreerd met het registratieprogramma Agromanager wat ook de taakkaarten kan opstellen.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.