teeltgeluid

‘Aanpoten door aangewakkerde koopwoede door corona’

Fruitteler Joël Roks merkt in zijn boerderijwinkel dat mensen duidelijk meer zijn gaan kopen.

In de streekwinkel van Joël en Claudia Roks is het net als in de supermarkten aanpoten vanwege de door het coronavirus aangewakkerde koopwoede. Joël Roks volgt daarbij strikt de adviezen over liever contactloos pinnen dan contant geld en voldoende afstand houden.

Aan de andere kant merkt hij dat de afzet als werkfruit naar bedrijven voor een groot deel stil is gevallen. “Maar er was ook een bedrijf dat juist opeens de dubbele hoeveelheid bestelde”, aldus Joël Roks.

Een supermarkt die Roks in de regio met fruit belevert, bestelde eind vorige week heel gretig een tweede bestelling terwijl ze normaal dit nooit doen. Een partij Elstar is nog verkocht via Service2fruit maar ondanks de goede kwaliteit en vooral goede hardheid viel de prijs van 35 cent per kilo tegen. Maar dat is in lijn met het toch moeilijk verlopende afzetseizoen voor de Elstar.

Poolse medewerkers konden niet weg

De 2 Poolse medewerkers in de boomgaard wilden sowieso voor de Pasen en nu door het coronavirus eigenlijk al veel eerder naar huis. Maar het lukte niet meer om met de bus of met andere Polen terug te reizen naar Polen. “Ik vind het erg vervelend voor ze dat ze noodgedwongen in deze tijd niet bij hun gezinnen kunnen zijn. Ze zijn er ook heel begrijpelijk stresserig onder.”

Lees verder onder de foto.

Joël Roks in een snoeironde eerder dit jaar. Elstar en kersen moeten nog. - Foto: Peter Roek
Joël Roks in een snoeironde eerder dit jaar. Elstar en kersen moeten nog. - Foto: Peter Roek

Snoeien

Maar voor al het werk wat in de boomgaard nog te doen is, zoals de snoei van de kersen en van de Elstars, komt het eigenlijk wel goed uit. En dat ze op het fruitbedrijf zelf verblijven en niet in een groot Polen-hotel is ook een pluspunt.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.