Doorgaan naar artikel

‘Vroege lente geeft de nodige hectiek’

Hardfruitteler Martijn Slabbekoorn in het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge is een echte pionier in precisiefruitteelt. Hij doet mee aan precisielandbouwproject NPPL.

Martijn Slabbekoorn neemt dit jaar, samen met collega-fruitteler Sander Verstegen, als eerste fruitteler deel aan het project Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL).

Precisiefruitteelt in de praktijk draait bij Slabbekoorn vooral om het boomspecifiek spuiten met zijn nieuwe HSS-boomgaardspuit.

Het is de eerste boomgaardspuit bij een praktijkteler met sensoren die blad scannen, zodat vervolgens de afgifte van spuitdoppen is aan te sturen.

Snelle ontwikkeling in boomgaard door zachte winter

Door de zachte winter gaat de ontwikkeling in de boomgaard erg snel. Het verschijnen van de eerste groene delen duurt niet lang meer en dan start het spuitseizoen met de eerste bespuitingen tegen schurft. Het is nog maar de vraag of de nieuwe eenrijige spuit dan helemaal bedrijfsklaar is.

Het komt niet van blad poetsen

De vroege start van het seizoen en de natte rijomstandigheden ‘zorgen voor de nodige hectiek’. “Snoeihout versnipperen, blad poetsen en zo, het komt er maar niet van.”

Kunstmest strooien zit er ook aan te komen en dat wil Slabbekoorn ook voor het eerst boomspecifiek gaan doen, op basis van dronebeelden die vorig jaar gemaakt zijn.

Met name de perenbomen die door Pear decline verzwakt zijn, wil hij zo met meststof opgelost in de onkruidspuit extra bemesten. Volgend jaar wil hij dit doen met een kunstmeststrooier met gps die elektrisch aangestuurd wordt, maar die heeft hij nog niet.

Dronebeelden en taakkaarten

In de toekomst wil hij behalve met dronebeelden ook aan de slag met taakkaarten, die het registratieprogramma Agro Manager gaat maken op basis van de terugkoppeling van de sensor op zijn nieuwe spuit. De bladgegevens die deze sensor scant, gaan ook na elke bespuiting naar zijn pc.

Agro Manager kan op basis van deze sensorgegevens taakkaarten maken voor andere teeltwerkzaamheden zoals chemisch dunnen, wortelsnoei en bemesten waarbij verschillen in groei van belang zijn. Maar dat is allemaal zo nieuw dat het dit jaar spannend wordt of de verwachting ervan wel realiteit wordt.

Nog miet mechanisch bloemdunnen

Voor de optie van mechanisch bloemdunnen waarbij een bloemdunningsmachine Darwin slecht bloeiende bomen, liefst met een taakkaart, overslaat past Martijn nog. Naast bloemdunning geeft de Darwin-dunmachine ook schade aan het rozetblad waar hij juist heel zuinig op is uit oogpunt van bladkwaliteit en calciumopname.

Naast alle technische zaken moet ook nog de snoei afgerond is. Over één tot twee weken is zijn grootste teelt van peren klaar met de snoei. Daarna staan nog de snoei van de appels op het programma maar dat moet eind maart toch echt wel op tijd klaar zijn.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Afbeelding
Martijn Slabbekoorn

is hardfruitteler in Kapelle-Biezelinge

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin