Doorgaan naar artikel

‘Komend seizoen nog geen personeelsproblemen’

Albert Royakkers in Kinrooi is op maandag 17 februari gestart met het opstoken van zijn doorteelt onder glas met Elsanta. Dat is zo’n tien dagen later dan gemiddeld in andere jaren.

Redenen is de magere winter, waardoor het aantal koude-uren beperkt is gebleven, en de ontwikkeling van de topbloem. “Die is behoorlijk doorgeschoten. Door wat later te beginnen met opstoken, heeft het gewas nog wat koude kunnen vangen, daarnaast heb je nu wat meer licht. Dat helpt de strekking van het gewas, dat is gunstig als de bloemontwikkeling wat voorloopt, zoals nu.” Overdag wordt opgestookt tot 16 graden met 2 graden lichtverhoging, ’s Nachts wordt een temperatuur van 8 graden aangehouden.

Het opschonen gaat met vijf personen, dat is nog wel te organiseren

Wittevlieg in gewas

Vorige week is meteen begonnen met het opschonen van het gewas. Normaal is dat een klus waar pas veertien dagen na het opstoken mee wordt gestart. Reden voor deze vroege actie is de aanwezigheid van wittevlieg in het gewas. “De vliegen zijn in het begin van de teelt nog niet actief, waardoor ze met het afval op de grond vallen. Dat is de snelste manier om ze uit de teeltruimte te werken. Daarna volgt nog een behandeling tegen wittevlieg en preventief tegen spint. Vervolgens proberen we het tot het eind van de teelt met biologische bestrijders te redden, dat lukt meestal ook wel.”

Voldoende personeel

“Het opschonen gaat met vijf personen, dat is nog wel te organiseren”, stelt Royakkers vast. “Afgelopen zomer lukte het ook om voldoende personeel te krijgen en voor het komende jaar verwacht ik er ook nog geen problemen mee. We werken met Polen en ook al een jaar of vijf met Bulgaren. Je ziet wel een afname van het aantal lokale mensen dat agrarisch werk wil doen. Ouderen vallen af en er komen geen jongeren voor in de plaats, die kiezen voor reguliere banen.”

Geen bloemtakonderzoek

De teelt op stellingen start eind maart/begin april met trayplanten van Elsanta. Dit volgt na een planting begin maart – eveneens met Elsanta-trayplanten – in een foliekas. Royakkers kweekte de planten zelf op, daarbij aansturend op zo’n drie takken voor de doorteelt onder glas en vier à vijf takken voor de stellingteelten. “We maken elk jaar dezelfde planttypen, we laten ze niet meer onderzoeken. Dan komt bijvoorbeeld uit zo’n onderzoek dat de planten een halve bloemtak meer of minder hebben, maar daardoor gaan we niet anders planten. Als het gewas vlot doorgroeit, kun je al meer takken krijgen dan verwacht. Gaat het wat minder vlot, kan hetzelfde gebeuren, maar dan de andere kant op.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Albert Royakkers

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin