Doorgaan naar artikel

‘Beetje vorst, het is zó weer lente’

Maandag was het weer ‘Blue Monday’ (deprimaandag); dit is de naam voor de meest deprimerende dag van het jaar. Waarom, vraag je je af? Nog even, en het is weer voorjaar.

Moeten we ‘afkicken’ van de gezelligheidsfactoren van de maand december 2019? Mede doordat we met velen in deze laatste maand te veel genoten hebben van lekkere hapjes en drankjes denken we ‘en nu is het genoeg geweest’ er moet weer gesport en gedieet worden?

Kan best waar zijn allemaal. Een goede remedie tegen ‘Blue Monday’ is: GA NAAR BUITEN.

Ga wandelen of fietsen en geniet van wat de natuur ons te bieden heeft. Dat krijg je allemaal gratis, dus doe er je voordeel mee. Over twee maanden is het ook alweer lente en worden de dagen ook weer langer dan de nachten.

Krijgen onze bessenstruiken voldoende koude-uren?

Ook de vorst die we pas hadden, kwam op een prima tijdstip. De laatste weken was het echt wel te warm voor de tijd van het jaar. Nu maar hopen dat de temperatuur laag genoeg blijft, zodat de blauwebessenstruiken ook voldoende koude-uren krijgen.

Stikstofcrisis en kwetsbare natuurgebieden

Om de stikstofcrisis te lijf te gaan, heeft het ministerie van Landbouw in 2019 een bedrag van € 180 miljoen uitgetrokken om boeren in de buurt van kwetsbare natuurgebieden uit te kopen. Boerenbedrijven zijn vaak familiebedrijven en zijn daardoor van de ene generatie overgegaan op de andere. Om dan te stoppen heeft niet alleen een financieel gevolg, het heeft ook emotionele gevolgen.

Intensieve boerenbedrijven

Echter, veel boerenbedrijven in de intensieve veehouderij hebben de knoop doorgehakt en zijn met ingang van 1 januari 2020 gestopt. Reden hiervoor kunnen zijn: geen bedrijfsopvolging of om verder te kunnen en willen gaan moeten weer grote investeringen gedaan worden.

De veehouders die overblijven, moeten ook nog de strengere normen voor uitstoot voor lief nemen.

Share this

Afbeelding
Margareth Geurts

blauwebessenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin