Doorgaan naar artikel

‘NPPL meenemen in toelating middelen’

Inzet van precisiefruitteelt zou verschil moeten maken voor toelating van gewaseschermingsmidddelen.

Dat vindt Martijn Slabbekoorn. De fruitteler uit Kapelle-Biezelinge (Z.) is dit jaar deelenemer aan de nationale Proeftuin Precisielandouw (NPPL). Volgens Slabbekoorn is nu de tijd aangebroken om aandacht te vragen voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen in relatie tot precisiefruitteelt. Bij de NFO en bij het ministerie van LNV en het Ctgb moeten de resultaten van NPPL echt gaan meespelen vindt hij.

HSS-boomgaardspuit

“Met de nieuwe HSS-boomgaardspuit met detectiesensoren voor het blad – de spuitdoppen gaan alleen open als er blad zit – spuit je minder en veroorzaak je minder emissie/drift van middel. Dat zou ertoe moeten leiden dat gewasbeschermingsmiddelen, die vanwege gevoeligheid van waterorganismen ter discussie staan, wel toegelaten blijven of worden voor deze nieuwste generatie boomgaardspuiten.”

Spuitseizoen zit er op

Het spuitseizoen op zijn bedrijf zit er voor Slabbekoorn zo ongeveer op. In tegenstelling tot vroeger zijn de bespuitingen tegen vruchtboomkanker in de bladvalperiode op zijn bedrijf niet meer standaard. Hij volgt de spuitadviezen die zijn adviesorganisatie Fruit Consult op basis van het Neonectria-model binnen Rimpro. De voorspelde sporenuitstoot en de temperaturen gaven nu bijvoorbeeld aanleiding om níét tegen vruchtboomkanker te spuiten.

Nieuw seizoen precisieteelt start met compost

“Het nieuwe seizoen voor de precisiefruitteelt start weer als we in de komende maanden weer champost of compost gaan strooien in de boomgaard. Als het zo droog blijft als het nu, dan valt er in de winter wel een keer te rijden.”

Aanpassing aan compoststrooier

Er moet nog een aanpassing aan de compoststrooier volgen, maar dan kan Slabbekoorn op gps en taakkaart compost strooien. Plekken in het perceel waarin het groei op basis van dronebeelden wat minder is, krijgen dan meer organische bemesting. Ook worden de bodemkaarten ingelezen waardoor op plaatsen waar bijvoorbeeld een zandkop ligt ook extra mest opgebracht wordt.

Als dan ook nog eigen waarnemingen tijdens de snoei volgen. dan is het echt wel even puzzelen voordat de taakkaart voor het compost strooien opgesteld is.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Afbeelding
Martijn Slabbekoorn

is hardfruitteler in Kapelle-Biezelinge

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin