teeltgeluid

‘Van juni tot nu pluk niet gehinderd door corona’

Corona heeft op het fruitbedrijf van Joël Roks in het Brabantse Fijnaart de pluk niet gehinderd. Wel moesten de appelplukdagen worden afgeblazen.

Veel problemen rond corona heeft fruitteler Joël Roks in de pluk niet ondervonden. De pluk die overigens in juni al begon met de kersen. “Met wat extra maatregelen was het goed te doen voor de plukkers. Door corona gingen echter helaas de jaarlijkse, altijd goedbezochte zelfplukdagen voor consumenten niet door. Het handhaven van de coronamaatregelen zou hebben betekend dat we de hele tijd als een soort politieagenten hadden moeten rondlopen om bezoekers aan de regels te laten voldoen.”

Droge weer

Ook het veelal droge weer bevorderde een probleemloze pluk, maar na de regen in het laatste weekend van september merkte Roks dat de rijpaden toch natter werden. “Dat zal toch wel weer modderen tijdens de pluk van Jonagold worden. Dat ik zelf veel beregend heb in de afgelopen maanden vanwege de hitte en kans op zonnebrand – ook nog een keer toen het half september nog 30 graden was – zal ook wel meespelen.”

Plukpauze tussen Elstar en Jonageld

De appelpluk lag rond dat laatste weekend van september, na de Wellant en laatste pluk van Elstar, een weekje stil. “Toen we verder wilden gaan met Jonagold konden we te weinig appels met voldoende kleur meeplukken. Daarom is het nu even wachten tot de eerste pluk Jonagold, Pinova en Kanzi voldoende kleur heeft.”

Bladblazen gunstig voor vruchtkleur

Dit jaar heeft Roks een fruitteler uit de buurt in loonwerk voor het eerst in de latere rassen laten bladblazen. ”Het is wel een klusje dat veel tijd vraagt, want in drie dagen deed de loonwerker ongeveer 3 hectare. Maar ik ben erg te spreken over het effect op de vruchtkleur.” Voor volgend jaar overweegt Roks om samen met collega’s een bladblazer aan te schaffen en dan de machine ook op rassen als Elstar in te zetten.

Tevreden over productie en kwaliteit

In dit wat minder volle jaar is de West-Brabantse fruitteler erg tevreden over productie en kwaliteit. Met gemiddeld 45 ton per ha bij Elstar van een goede maat en goed gekleurd is het in kilo’s geen absolute topoogst, maar na de volle oogst in 2019 is het mooi. Bij Conference lagen de kilo’s van een goede maat nog duidelijk wat hoger.

Bouw nieuwe winkel

Nu het even een weekje wat rustiger is, gaan de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe boerderijwinkel ook door. Het vereiste bodemonderzoek en uitwerking voor landschappelijke inpassing lopen nu. Als alles goed verloopt, hopen ze na de oogst van 2021 een nieuwe boerderijwinkel te openen. Liefst drie keer zo groot als de huidige winkel, die echt te klein wordt.

En wat doen de Poolse werknemers nu in een weekje zonder plukken? Die zijn druk met het verfwerk aan zijn woonhuis en schuur. “Want dat kwam er ook maar niet van.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.