laatste update:7 okt 2019

‘Vrijheid om bessen te telen’

De pluk van de blauwe bessen is voor dit seizoen klaar. Alle plukkers zijn weer naar huis en de laatste blauwe bessen staan nog in de koelcel om uitgeleverd te worden.

De blauwebessentelers die zijn aangesloten bij de innovatiegroep krijgen nu weer tijd om zich bezig te houden met gerobotiseerde oogst, nieuwe manieren voor onkruidbestrijding en het vullen van een database met zoveel mogelijk geautomatiseerde teeltgegevens. Deze drie onderwerpen worden de komende jaren steeds belangrijker.

Met de bril van de tuinbouwondernemer op

Ook had ik aan het einde van ons teeltseizoen dus wel even de tijd om op Prinsjesdag voor de buis te gaan zitten om te kijken naar de Troonrede. Dat doe je altijd met de bril van de tuinbouwondernemer op. Ik hoorde Koning Willem Alexander daar bijvoorbeeld zeggen dat er in Nederland een tekort aan personeel is voor diverse werkzaamheden.

Maar ook benoemde hij de bevrijding van Nederland 75 jaar geleden. Vrijheid die voor ons heel gewoon is, maar waar de generatie voor mij hard voor heeft gevochten.

Mijn vader moest als 29-jarige boerenzoon de Peel-Raamstelling verdedigen. Deze liep van Grave tot Weert: een defensieve lijn van rivieren, kanalen en kazematten. ‘Bij Veghel gaat het mis’, is het verhaal van mijn vader, dat met 75 andere verhalen is te zien bij Brabant Remembers, maar ook te lezen in het boek Brabant, Brug naar vrijheid.

Wat had jij gedaan als je op dat moment op die plaats had gestaan?

Op 16 september was de boekpresentatie in Den Bosch. Hier werd de vraag gesteld: “Wat had jij gedaan als je op dat moment op die plaats had gestaan?”. Tevens liet men ons nadenken over de meer dan 30.000 gedode Duitse soldaten. Zij liggen begraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Ook zij hadden allemaal een vader en moeder.

Vrijheid om te ondernemen, daar klagen we allemaal wel eens over. Maar voor mijn vader was het toentertijd duidelijk dat er een fundamenteler vrijheid is, waarvoor al die levens werden geofferd. Die vrijheid is misschien wel ons allerkostbaarste bezit.

Of registreer je om te kunnen reageren.