teeltgeluid

‘Mooi begin Limalexia, maar rendement bepaalt’

Jack Hereijgers in Zundert heeft voor het eerst het ras Limalexia in de kas staan op 5.000 vierkante meter, met de bedoeling er een doorteelt van te maken. “Vanmorgen (19/9) hebben we de eerste vruchten geveild, in een apart blok. Op veiling Hoogstraten bestaat dat al het hele jaar. Er zijn slechts enkele collega’s die Limalexia in een glasteelt hebben, groot zal het blok de komende tijd niet worden.”

Het begin was goed, met een mooie kwaliteit en mooie vruchtmaat. Maar waar het uiteindelijk om gaat is het rendement van de glasaardbeien. Herijgers heeft daar een duidelijke mening over. “Zou je in vergelijking met Elsanta een euro per kilo minder ontvangen, en in het voorjaar ook, dan kan dat nooit uit. We hebben met Limalexia in de opkweek aangestuurd op een lichte plant, om er een doorteelt van te maken. Maar kan de prijs ten opzichte van Elsanta niet mee, dan gaan de planten er na de najaarspluk wel uit, en komt er een verse Sonata voor in de plaats.”

Tot 5 bloemtakken

“Gisteren (18/9) hebben we ook voor het eerst geplukt van een Elsantaplanting die op 8 augustus op de goten is gegaan, drie dagen na Limalexia. Mogelijk dat de bloemknop bij Limalexia wat dieper zat. Het ras gooit er wel makkelijk zijn takken uit. In het bloemonderzoek vonden ze drie takken, maar er komen er drie tot vijf uit. Er zit een grotere spreiding op dan bij Elsanta. Die is ook op drie takken weggezet. Anders dan bij Elsanta is ook dat bij Limalexia eerder gestart is met het kalischema.”

Vol in productie

Hereijgers gaf in zijn vorige bijdrage op 27 juli aan kort voor de eerste pluk van de stellingteelten te zitten, in plantingen van 20 juni tot 5 juli. Door de hitte was de groeiduur toen erg kort en ging de productie te snel. De laatste planting werd uitgesteld tot 29 juni. “Die is nu in productie, daar hangt nog veel aan. We hebben gelukkig het weer mee.”

Van vegetatief naar generatief

Op het trayveld staan planten van de rassen Elsanta, Sonata, Limalexia en Sonsation. Daarbij valt op dat er duidelijke rasverschillen zijn in de zichtbare symptomen van de omslag van vegetatief naar generatief. Sonata en Elsanta geven wat dat betreft het duidelijkste beeld, aldus Herijgers. Hij is tevreden over het groeiverloop tot nu toe, door het rustige najaar met redelijk frisse nachten. “Begin september was het relatief donker en koel, dat was gunstig voor de omslag.

Rendabiliteit onder druk

Hij komt nog even terug op de prijsvorming, signalerend dat die tot nu toe het hele jaar zwak is geweest. “Dat zet de rendabiliteit onder druk, dat is best een zorg. Alles wat we moeten gebruiken in de teelt wordt duurder, en de personeelskosten stijgen jaarlijks met procenten tegelijk. De prijs voor het product volgt die ontwikkeling niet, dat gaat een keer opbreken.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.