Doorgaan naar artikel

‘Gras onder stellingen is nu echt een voordeel’

Albert Royakkers in het Belgische Kinrooi is vanaf half augustus volle bak aan het plukken in het ras Murano. Deze doordragers zijn rond 8 juli op stellingen in een tunnelkas van Van den Heuvel geplaatst.

Dit voorjaar stond in deze tunnel een voorjaarsteelt met Elsanta, die werden begin juli geruimd. De Murano-pluk is van de tweede vlucht, tijdens de eerste vlucht stonden de planten buiten op stellingen. “We zijn nu goed aan het oogsten, we plukken om de 5 dagen”, aldus Royakkers begin september. Tijdens de hitte werd 2 keer per week geoogst. “Dat ging ook nog goed, want er staat gras onder de stellingen. Dat koelt enorm.” Onder normale omstandigheden blijft de Murano-productie in september en de eerste helft van oktober mooi op niveau, leert de ervaring. “Daarna wordt het vaak wat minder: gras is nu absoluut een voordeel, straks wordt dat door de vochtigheid meer een nadeel.”

1-rijige spuit

Ziekten en plagen hebben nog geen echte problemen gegeven. “Met preventief behandelen is het goed te doen.” Voor de chemische gewasbescherming gebruikt Royakkers een getrokken 1-rijige spuit achter een smalspoortrekkertje. “Bij aardbeien gaat het niet over grote oppervlakten. Met een half uurtje, zijn we meestal wel rond. Met een meerrijige spuit redden we het misschien in 20 minuten, zo’n investering loont dus niet.”

Tegenvallende productie

Op de buitenstellingen staat sinds 10 juli een teelt met Elsanta trayplanten, met gemiddeld 3 takken per plant. Rond 23 augustus werd voor de eerste keer geplukt, begin vorig week was de derde ronde afgerond. De productie valt tegen, stelt Royakkers vast, verwijzend naar de afnemende vruchtmaat. “Eind juli was het hier meer dan 40 graden, vorige week was het nog meer dan 30: 2 hittegolven achter elkaar, daar kan Elsanta niet tegen. Je mag bij dat soort omstandigheden al blij zijn als je de kosten terugverdiend.”

Elsanta bewuste keuze

Het huidige productieverloop is zeker geen reden om Elsanta de rug toe te keren. “We kiezen al jaren bewust voor Elsanta. Je weet wat je eraan hebt, en gemiddeld over de jaren mag je met Elsanta rekenen op een inkomen. Zou je bijvoorbeeld naar een groter aandeel doordragers gaan, dan moet je ook naar een grotere oppervlakte.”

De planten van Murano worden aangekocht, de Elsanta-planten kweekt Royakkers zelf op, van aangekocht stek. “Dat staat goed te groeien, daar ben ik tevreden over.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Albert Royakkers

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin