teeltgeluid

‘Appels nog snel wat nadunnen’

Na de drukte rond de kersen- en pruimenoogst wil Jac van Enckevort de appels nog wat nadunnen.

Jac van Enckevort uit Sevenum zit midden in de pruimenpluk. Hij heeft vooral de wat latere rassen Avalon, Jubileum en Excalibur. De vruchtmaat is met weinig dunwerk goed maar dat is ook wel het voordeel van deze grootvruchtige rassen die in vergelijking met de bekendere rassen als Opal en Victoria veel minder dunbehoeftig zijn. De meeste pruimen verkoopt Jac voor een schappelijke prijs zelf aan huis of in de regio. Wat naar de veiling gaat, brengt een teleurstellende prijs op.

Kersen vrij van suzuki-fruitvlieg

De kersenpluk zit er nu echt op. Waar vorig jaar de hitte bij de latere kersen voor meer slappe, zachte kersen zorgden, viel dit jaar de schade door de hitte bij de kersen wel mee. De kersenprijzen waren wel minder dan vorig jaar, maar dat wordt gecompenseerd door hogere producties. De prijs van de veelal grovere kersen van de betere rassen was redelijk tot goed, maar als de maat of kwaliteit maar iets tegenvalt stelde vooral bij de latere rassen de prijsvorming dit jaar erg teleur. De aantasting door suzuki-fruitvlieg en kersenvlieg viel daarentegen erg mee. Waar hij vorig jaar soms nog enkele aangetaste vruchten vond, kon hij dit jaar niets vinden. Met inmiddels alle kersen onder het insectennet en met aanvullende bespuitingen met Tracer en Exirel heeft hij er ook veel aan gedaan. Er resteert bij de kersen nu alleen nog het sluiten van de overkapping en netten.

Zonnebrand verschillend per ras

Bij appels is de oogst met de eerste pluk van Delcorf gestart. Bij de bomen van de kleurmutant Apach, die wat minder vol hangen, is al een groot deel geplukt. Vogelvraat door de eksters en kraaiachtigen en ook wat zonnebrand zorgt voor veel uitval. Soms wel tot een derde van de vruchten. “Op de heetste dagen hebben we ’s middags beregend, maar nu zie je toch nog wel enkele vruchten per boom met zonnebrand. Op de meest luwe plekken op de kopakker of achter het windscherm soms met enkele kilo’s per boom wel wat meer.”

Op de buitenpercelen kan Van Enckevort niet beregenen. Maar op het appelperceel met Fuji is toch geen schade te zien. “Op dit ras heb ik nog nooit zonnebrand gezien waardoor je mag concluderen dat er per ras toch grote verschillen in gevoeligheid zijn.”

Nog wat nadunnen

De komende weken wil Van Enckevort de appelpercelen nog wat nadunnen, want dat schoot er in de drukke periode van de kersenpluk er wel bij in. Elstar bloeide niet uitbundig en is met 1 keer ATS voorzichtig chemisch gedund. Nu zitten de bomen die in de bloei net wat rijker bloeide dan gemiddeld wel aan te volle kant. Ook eindtrossen met soms wel 5 tot 6 appels is wat te veel. Pinova die wel rijk bloeide, maar met 2 keer ATS, BA en deels nog Brevis zijn behandeld, hoeven weinig nagedund te worden. Jonagold en Wellant hangen zonder chemisch te dunnen gewoon netjes. Braeburn hangt ook te vol maar die gaat hij niet meer dunnen. De afzet van Braeburn verloopt vaak stroef. Van Enkevort is van plan de Braeburn maar als fabrieksfruit te plukken al de prijzen voor industriefruit redelijk zijn.

Niet beregend aan einde sloot

De peren op het buitenperceel kan hij wel beregenen, maar niet op alle momenten, zoals op de heetste middagen wanneer iedereen aan het beregenen gaat. Hij zit op het einde van de toevoerssloten en heeft dan simpelweg te weinig water. “Hierdoor vind je nu ook op de peren wel zonnebrand maar het zijn er vaak niet meer dan een paar vruchten per boom.”

Wel is hij blij dat hij ook dit perceel tegen droogte kan beregenen, want zonder watervoorziening kun je eigenlijk geen fruit meer telen stelt hij. Door het beregenen zijn de peren door blijven groeien, maar ze worden wel stuk minder grof dan vorig jaar. Maar dat is ook gewoon een kwestie van dat peren niet zo van die tropische dagen houden, stelt Jac.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.