Doorgaan naar artikel

‘We konden de temperatuur relatief beperken’

Albert Royakkers in het Belgische Kinrooi was in de warmste juniweek ooit gemeten op 3 plekken bezig met de aardbeienpluk, in het ras Elsanta en in de doordrager Murano.

Hij oogstte vorige week nog steeds in een tunnelteelt. De eerste pluk in deze koude teelt viel rond 2 juni aansluitend op een glas onder glas. De tunnel komt van foliekassenbouwer Van den Heuvel, met een breedte van 9,80 meter voor 8 hangende goten. “We hebben grof fruit kunnen plukken”, maakte Royakkers vorige week woensdag een eerste balans van de tunnelteelt op. “Deze ochtend hebben we nog geplukt. Je moet nu wel elke 3 dagen terugkomen.” Een dag eerder, op dinsdag 25 juni kwam de buitentemperatuur op 35 graden. In de tunnel steeg het kwik tot een piek van 37,8 graden in de tunnel. “Dat viel me nog mee, mede door het koelend effect van het gras onder de stellingen. Daarnaast kunnen we flink ventileren doordat de tunnel over de hele lengte open kan, en omdat de tunnellengte beperkt blijft tot 32 meter. Dat alles bij elkaar maakt dat we de temperatuur rond de planten nog relatief beperkt konden houden. Maar dan nog voorkom je niet dat het een effect heeft, ik denk dat het uiteindelijk een paar honderd gram per meter zal gaan kosten.”

De tunnels van Ullrich Osterloh zijn bijna 10 meter breed, met 7 of 8 rijen. Links Osterloh, rechts Ad van Laarhoven. - Foto: Joost Stallen

De tunnels van Ullrich Osterloh zijn bijna 10 meter breed, met 7 of 8 rijen. Links Osterloh, rechts Ad van Laarhoven. – Foto: Joost Stallen

Weinig problemen

Problemen met ziekten en plagen waren er nauwelijks. “De witziekte is stabiel, en met insecten is het rustig. Als je op tijd begint met preventief behandelen, lukt het bijna altijd wel om het gewas gezond te houden.” Royakkers verwachtte vorige week begin juli (eind deze week) klaar te zijn met deze tunnelpluk. De planten worden afgevoerd.

Snel kleine aardbeien

Eind maart gingen de eerste Elsanta-planten op buitenstellingen onder kapjes met geperforeerde folie. De pluk startte op 17 juni. “Ik vond dat moment zeker niet vroeg, eerder normaal. Vorig jaar begonnen we in een vergelijkbare teelt al op 4 juni met plukken.” Hij vervolgt: “Gisteren hebben een hele zware pluk gehad, de vruchten waren nog goed aan de maat. Maar blijft het weer zo, dan zullen we snel kleine aardbeien gaan plukken. Aanstaande zaterdag (29/6) wordt het nog 35 graden, volgende week daalt het alweer tot zo’n 24 graden, dat is normaal voor deze periode. Ook in deze teelt moet je wel elke derde dag plukken.” In een tweede Elsantateelt op buitenstellingen, deze volgde zo’n 3 weken na de eerste buitenteelt, werd vorige week donderdag voor de tweede keer geplukt.

Verhuizing doordrager

De teelt van de doordrager Murano is met trayplanten, vorige week werden hier de vruchten van de eerste vlucht geplukt. Na deze eerste oogstgolf verhuizen de planten naar de Van den Heuvelkas. De vrijkomende stellingen worden dan gebruikt voor de teelt van blauwe bes.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Albert Royakkers

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin