weblog

‘Termijnhandel voor fruit (en groente) kán werken’

Termijnhandel wekt niet alleen belangstelling van telers, ook handelaren en supermarkten zijn geïnteresseerd in dit telersvriendelijke instrument.

Het plan voor termijnhandel voor peren kan in ieder geval rekenen op een marktbehoefte. Op de bijeenkomst over termijncontracten in hardfruit van Service2Fruit en DLV maandag 15 juli in Tiel viel vooral positiviteit te beluisteren bij teelt en handel.

Lees ook: Perentelers welwillend tegenover termijnmarktplan

De plannen zijn opgesteld om telersprijzen te stabiliseren met een termijnprijs. De Vlaming Dirk Coucke van DLV ontvouwde de plannen voor een simpele start met een klein volume en in het tweede jaar mogelijk een volledige termijnhandel.

Belangstelling vanuit handel

De overtuigende presentatie van Coucke was dus gericht op telers, maar de vraag naar zo’n systeem kan ook heel wel bij de handel vandaan komen. Jan Timmermans, voormalig exporteur en nu adviseur van fruitpartijen, ziet bij handelaren een vraag naar risico-afdekking. “Met name retail in Engeland en Scandinavië wil graag langere prijscontracten afsluiten, bijvoorbeeld voor 3 maanden, maar de handel neemt daar nu de risico’s voor. Je kunt dan stevige verliezen oplopen. Straks kun je daarvoor op de termijnhandel risico’s afdekken.”

Supermarkten kunnen straks hun klanten vertellen dat ze bij het inkopen rekening houden met hun telers

Coucke schetste dat bij supermarkten ook belangstelling is om vanuit imago-overwegingen dit telersvriendelijke instrument te gebruiken. Dan lijkt er inderdaad weinig in de weg te staan van de introductie van dit termijnhandelsinstrument. Supermarkten kunnen straks hun klanten vertellen dat ze bij het inkopen rekening houden met hun telers.

Wat willen banken?

Vooraf stelde Cindy van Rijswick, marktanalist van Rabobank, dat een termijnhandel alleen werkt als er voldoende handel is. Daar spelen banken overigens zelf ook een rol in. Voor termijnhandel moet een teler een waarborg afgeven. Dat kan met € 0,15 per kilo zomaar oplopen tot € 75.000, waarvoor banken vaak moeten tekenen. De banken hebben daarmee misschien wel de sleutel in handen voor het welslagen van dit marktinstrument.

Samenwerking

Het gaat misschien te ver om het plan voor termijnhandel als een bundelingspoging te zien. Toch hoor je in de wandelgangen dat telers het een goed idee vinden om samen via de termijnmarkt een vuist te maken. Ik hoorde het een The Greenery-teler zeggen tegen een teler van Best of Four. Ze kunnen beiden deelnemen en toch lid blijven van de afzetorganisatie.

Wat de telers in een termijnmarktcoöperatie wel degelijk zouden moeten bundelen is hun gezamenlijke marktinformatie. Dan moet de afzetorganisatie dat wel toestaan. Verder is het zaak dat telers beseffen dat ze straks normale veilkosten betalen voor de kilo’s die ze afzetten en daarnaast extra kosten betalen voor de Fruit Trading Company. De dagmarkt blijft namelijk bestaan met daarbovenop werkingskosten voor de gekoppelde termijnhandel van iets meer dan € 0,01 per kilo.

Termijnmarkt geen basis voor marktmaatregelen

De visie van Coucke lijkt niet op alle punten realistisch. De oprichting van de Fruit Trading Company maakt het misschien mogelijk volume van de markt te halen in slechte jaren, stelde hij. Dat lijkt een moeilijk verhaal. De termijnmarkt kan goed functioneren als 30% van de telers meedoet, maar dat lijkt niet een basis voor zulke grote maatregelen.

Termijnprijs op komkommermarkt?

De perenmarkt is een mooie start voor introductie van de termijnhandel in groente en fruit. Nederland en België hebben feitelijk de wereldmarkt voor Conference in handen. Dat is ook gelijk het sterke punt bij deze handel. Voor komkommer heeft Nederland zo’n marktpositie misschien alleen in delen van het jaar. De belangstelling voor dit instrument is wel gewekt bij glasgroente. Aad Sonneveld, voorzitter van telersvereniging Van Nature, signaleert dat veel contracten nu onder kostprijs worden afgesloten. Als een termijnprijs hierin een breekijzer vormt, wil hij zich daarin graag verdiepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.