teeltgeluid

‘Liever grovere vruchten dan veel aardbeien’

Albert Royakkers start in het voorjaar met de oogst van aardbeien onder glas. Daarna volgt een koudetunnelteelt, dan 2 teelten op stellingen die in elkaar overlopen en tot slot weer een koudetunnelteelt.

Het ras is Elsanta, daarnaast staat in de koude tunnelteelt in het najaar nog Murano. De oogst loopt zo vanaf ongeveer 10 april tot half december, die van de twee teelten op stellingen vanaf tweede week juni de eerste teelt tot begin oktober het einde van de tweede teelt. “Murano oogsten we zolang de kwaliteit goed is. Dat ras krijgt in het najaar op een gegeven moment last van vruchtrot. Zeker in een koude tunnel met gras onder de stellingen begint dat op een gegeven moment te spelen. Dan stoppen we ermee en gaan we weer over tot de oogst in de kas”, legt Royakkers op 2 mei uit. De afzet verloopt via BelOrta en de eigen winkel.

Aardbei op stellingen

De aardbeien op stellingen, overkapt met geperforeerde folie, werden eind maart geplant in een substraat van 50% veen en 50% kokos. Kort na het planten kregen ze enkele nachtvorsten te verduren, maar dat hebben de planten goed doorstaan. Begin mei zitten ze in het stadium van voorbloeiers en hebben de iets lichtere trayplanten de vier tot vijf gewenste bloemtakken per plant ontwikkeld. “We willen liever wat grovere aardbeien dan veel aardbeien. Dat plukt niet alleen sneller, maar je hoeft ook minder bloemtrossen door te halen en de kwaliteit is ook beter.”

De eerste oogst verwacht hij tussen 8 en 15 juni. “Als het weer blijft zoals nu, dan zal het wel richting 15 juni gaan.” Voor de vruchtzetting worden bijenkasten aan de rand van het perceel en hommelkasten tussen de stellingen geplaatst.

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.