teeltgeluid

‘Afwachten hoe vruchtzetting na de rui is’

Jac van Enckevort uit Sevenum is eind mei druk bezig met de folie over zijn kersenaanplant te leggen.

Het vroege ras Burlat begint rood te kleuren en dat is ook het moment waarop de kersen echt tegen vogels en regen beschermd moeten worden. De meeste kersenrassen hangen vol maar het altijd wat lastige ras Kordia komt wel weer vruchten te kort. De nachtvorst van 18/19 maart heeft bij Kordia toch wat meer schade gegeven dan lief was.

Bij appels heeft Jac bij Elstar nog net wat laat de bespuiting met het vruchtdunningsmiddel Excillis (6-BA) erop zitten. Rond de bloei heeft hij geen ATS op Elstar durven te spuiten vanwege de vele beurtjaarbomen. Later zag hij toch steeds meer appels komen en kwam een BA-bespuiting van lieverlee wel in beeld.

Verruwde peren

Omdat het middel alleen bij goed weer goed werkt, zette hij met het eerdere koudere weer het middel wel vrij laat in. Bij Pinova was het een rijke bloei en spoot hij wel met ATS, vervolgens met BA en ook nog eens het wat sterkere dunmiddel Brevis in de koppen. Nu afwachten hoe de uiteindelijke vruchtzetting na de rui is. Bij peren valt bij Conference het zwart worden van de vruchten op door vermoedelijk het koude weer. Het levert uiteindelijk wel wat meer verruwde peren op.

De Duitse groothandelsmarkten liggen vol met Poolse appels voor prijzen waar Jac niet voor wil leveren

Turkse afnemers

Vorige week was met de laatste leveringen voorlopig met afzetseizoen 2018-‘19 gedaan. Hij kijkt terug op een vol afzetseizoen en is redelijk tevreden over de prijsvorming. Bij Elstar en Jonagold waren, als je niet voor de lange bewaring ging, toch perioden dat de goede kwaliteit van de juiste maten acceptabele prijzen opbracht. Wel ging er minder naar zijn Turkse afnemers die vanuit het nabijgelegen Duitsland altijd appels komen kopen. De Duitse groothandelsmarkten liggen voor hen vol met Poolse appels voor prijzen waar Jac niet voor wil leveren.

Verhuisplannen

Waar andere telers volop aan het planten van nieuwe percelen zijn, is het bij Jac rond het maken van plantplannen en de inplant van fruitbomen rustig. Op zijn huidige locatie, waar een nieuw industrieterrein moet komen, plant hij niet meer. De verhuisplannen zijn nog niet concreet, maar hij is al wel op zoek naar een nieuwe bedrijfslocatie in de buurt van Venlo/Sevenum.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.