weblog

‘Zou ik bij mezelf willen werken?’

De aardbeiendag en ISFC (International Soft Fruit Conference) zijn al jaren de aftrap van het nieuwe jaar. Ook dit jaar viel het in de Brabanthallen in Den Bosch op dat er wel kritisch geëvalueerd werd over het afgelopen jaar, wat voor veel (vollegronds)telers zeker niet best was, maar dat men vooral weer vooruit kijkt naar wat komen gaat. Met toch een optimistische kijk naar teelt en inkomen, en dit tekent ook deze dynamische zachtfruitsector.

De veranderingen in de sector zijn al een paar jaar zichtbaar. Steeds meer bedekte teelt en teelt uit de grond. Een rasverschuiving is gaande, waarbij good old Elsanta steeds meer terrein verliest aan diverse nieuwkomers. Dat kunnen dan ook doordragende rassen zijn.

Een nieuw jaar met nieuwe aandachtspunten

Zo maar wat zaken die verder op de beurs voorbijkwamen: efficiënt met water omgaan, recycling met de daarbij behorende ontsmettingsmethodieken en de introductie van led-verlichting in de sector, robotisering en automatisering. Voeg daaraan de nieuwste inzichten op het gebied van (groene) gewasbescherming en bemesting toe en de dag was voorbij voor je er erg in had.

Een toenemende zorg is de moeite die het kost om betaalbare arbeid op het bedrijf te krijgen. De beschikbaarheid van kwalitatief goed en betaalbaar personeel neemt af en dat vraagt veel inzicht en mensenkennis van de hedendaagse ondernemer.

Houd je bedrijf interessant voor werknemers

Vragen die je altijd aan jezelf zou moeten stellen, zijn: Zou ik kunnen werken met een baas zoals ikzelf? Zou ik als werknemer op mijn bedrijf willen werken? Zoek naar verbeterpunten en dat is niet alleen gericht op nog efficiënter werken of nog meer rendement. Maak de werkomstandigheden dusdanig dat mensen op uw bedrijf willen werken en niet op dat van een ander. En zeker niet voor een (groot) bedrijf buiten de tuinbouwsector.

Of registreer je om te kunnen reageren.