teeltgeluid

‘Neerslagtekort genegeerd door verzekeraars’

Verzekeraars moeten meer rekening houden met neerslagtekorten. Dat vindt fruitteler Johan van Waes.

Waar in het land her en der geluiden naar voren komen over de mindere kwaliteit van de appels en peren, al dan niet veroorzaakt door de extreem droge zomer, is de kwaliteit van het product op het bedrijf van Johan van Waes in het Zeeuws-Vlaamse Schoondijke goed te noemen. Op dit moment worden de Red Prince gesorteerd. 90% van het product valt tussen de maat 70 en 90 millimeter. Ook de hardheid, kleur en ondergrond is goed. Over de opbrengt is Waes ook tevreden. “Als je zo’n mooi gewas appels in dit matige afzetseizoen ruim boven kostprijs kunt verkopen ben ik daar blij mee” geeft Van Waes aan.

Peren nog in de koelcel

De peren staan echter nog in de koelcellen. De prijs op de markt is matig tot slecht. Dit tegen de verwachting van Van Waes in. “We hadden verwacht dat er minder product zou zijn en dat de slechte kwaliteit peren nu wel van de markt zouden zijn.” Maar echt zenuwachtig wordt de fruitteler nog niet. De kwaliteit wordt regelmatig bemonsterd in de cellen. Naast de hardheid en de kleur van de ondergrond leggen ze ook een paar peren warm om het uitstalleven te bepalen.

Elk jaar start het neerslagtekort weer op 0 bij de verzekering

Droogte bespreken met verzekeraars

Dat het weer steeds extremer wordt is voor Van Waes een feit. En dat is de reden dat hij zich naast het werk op het bedrijf inzet om droogte bespreekbaar te maken bij de verzekeraars. Volgens Van Waes wordt er onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen van de neerslagtekorten. “Elk jaar start het neerslagtekort weer op 0 bij de verzekering” geeft Waes aan. “Terwijl er geen rekening gehouden wordt met het feit dat er totaal geen buffer meer is.”

Brede weersverzekering

Eind 2018 stond de teller in Zeeland op 583 millimeter wat normaal 850 zou moeten zijn. Bij een wateroverschot kan je als fruitteler nog extra draineren, sleuven graven of de bodem verbeteren. Maar bij extreme droogte kan je niks en gaat het gewas achteruit, omdat de bodem onvoldoende vocht los kan laten. Dit heeft direct invloed op het inkomen van de teler. Deze problematiek heeft Waes neergelegd bij ZLTO en de NFO. Waes geeft aan: “De brede weersverzekering is een inkomstenverzekering voor de agrariërs. En de premie moet in verhouding staan met het risico en de uitkering bij schade. Dan moet je zeker ook kijken naar het jaar ervoor.”

Auteur: Eveline Westeneng

Of registreer je om te kunnen reageren.