Doorgaan naar artikel

‘Vers en gezond zeker niet altijd vanzelfsprekend’

“Ik wil zeker geen te negatief beeld schetsen, maar in de veertig jaar dat ik hardfruit teel, is dit het slechtste jaar als je kijkt naar productie en kwaliteit”, zegt Wim Notermans in Noorbeek.

“Het viel gewoon tegen, door het hete weer en door de druk van wantsen. Ik vrees ook dat de hitte ten koste gaat van de bewaarbaarheid van het fruit.” Notermans is in deze periode vooral bezig met de perensnoei. “Dat gaat vlot. Er zijn genoeg bloemknoppen voor volgend jaar. Heb je weinig bloemknoppen, dan moet je meer opletten, kijken en tellen.”

Doordrager FF 1604

Hij plukte de laatste aardbeien op 20 november, van een half juni geplante tunnelteelt met de doordrager FF 1604. De laatste twee weken was dat niet zo’n succes meer, door het ontbreken van zon en doordat de vruchten zwak waren. De planten blijven deze winter overstaan om er een doorteelt van te maken. Het oude blad is afgeknipt en afgevoerd, en er is bemest. “Het plan was aanvankelijk nieuwe planten in de plantgaten te zetten, maar die waren niet voorhanden, en ik vond eind november ook aan de late kant voor zo’n nieuwe teelt. Mocht het gaan vriezen, dan gaat er geperforeerde folie of vliesdoek op.”

Doorteeltaanpak nieuw

Deze doorteeltaanpak is nieuw voor Notermans. “Het zou mooi zijn als de pluk gelijk valt met de verse junidragerteelt in de tunnel, en mogelijk wat vroeger.” Notermans heeft verder doorteelten in de open lucht met de rassen Rumba, Allegro en Florence. Bij vorst gaan deze planten ook onder de geperforeerde folie. De kans op vorstproblemen is echter niet zo groot, legt hij uit. “We zitten hier op 300 meter boven NAP, aan de voet van de Ardennen. Het sneeuwt hier sneller dan op veel andere plekken en sneeuw werkt als een isolerende deken.”

De doordrager FF 1604 blijft overstaan om er een doorteelt van te maken. Deze aanpak is nieuw voor Notermans. - Foto: Twan Wiermans

De doordrager FF 1604 blijft overstaan om er een doorteelt van te maken. Deze aanpak is nieuw voor Notermans. – Foto: Twan Wiermans

Notermans als zanger

Behalve met fruit, timmert Notermans ook aan de weg met zijn zangerskwaliteit, waaronder met het door hem gecomponeerde ‘Appellied’. Met financiële steun van landelijke initiatieven als ’Jong op Gezond Gewicht’ en ’Jong leren eten’ draagt hij bij aan optredens op basisscholen, om de kinderen kennis te laten maken met de positieve aspecten van vers fruit. “We zijn nu bezig op de eerste 20 scholen, vooral in stadswijken waar de keus voor ‘vers en gezond’ niet vanzelfsprekend is. Daar is nog vaak werk aan de winkel.”

Bezoek fruitbedrijf

Wim Notermans presenteert zich op die scholen niet als fruitteler Notermans, benadrukt hij, maar als promotor voor Nederlands fruit. “En natuurlijk van fruit uit Zuid-Limburg. Als dat kan, nodig ik bij een optreden ook altijd de fruittelers uit de betreffende buurt uit. Het idee erachter is dat de kinderen ook de kans moeten krijgen om een fruitbedrijf te bezoeken. Voor kinderen in de stad is zoiets best bijzonder.” Hij vervolgt: “Wat ik probeer te doen, kun je samenvatten onder de noemer ‘verbinden’, fruit is daarvoor een ideaal product, door erover te praten, en door fruit aan te bieden.”

Oproep tot bijdrage

Vanuit dat perspectief gezien, zou de fruitsector ook een bijdrage kunnen leveren, bijvoorbeeld financieel. “Ik wil die oproep graag doen, en dat is niet voor niets. Ik was vorige week op een school in Maastricht, de kinderen krijgen daar drie keer in de week schoolfruit aangeboden. Dat wordt gesponsord met EU-geld, maar de appels komen wél vaak uit Nieuw-Zeeland. Het fruit wordt afgeleverd door een bedrijf uit Zwolle, die dus drie keer per week een ritje naar Limburg moet maken. Het lijkt me logischer als die producten van teeltbedrijven uit de regio komen, met de mogelijkheid voor telers er hun verhaal bij te vertellen. Alweer: verbinden. Laat mij dat maar organiseren en regelen, ik ben ervan overtuigd dat we veel meer promotiekracht uit de sector kunnen halen dan we nu doen.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Notermans

aardbeiteler in Noorbeek

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin