teeltgeluid

laatste update:15 jan 2020

‘Op nieuwe percelen niet direct appels en peren’

Omdat de afzet in zelfs een beter seizoen niet super is, kijkt fruitteler Jac van Enckevort naar andere gewassen.

Fruitteler Jac van Enckevort is rond half december gestart met de snoei van de perenbomen in het Limburgse Sevenum. Na een goede maar niet extreem grote oogst zitten er volop bloemknoppen, waardoor het niet lastig snoeien is. In de laatste jaren laat hij bij Conference weer wat meer eenjarige steile scheuten staan. Als die goed onder de bloemknoppen lopen geven ze een jaar later als tweejarige takken grove peren. “Als de Poolse medewerkers in januari weer komen, gaan ze eerst de koppen van de perenbomen snoeien en daarna de appels in.”

Voor de perenbomen heeft Van Enckevort natuurcompost klaar liggen. Als er strenge wintervorst wordt voorspeld, rijdt hij het in de winter nog uit om ook de kwee-onderstammen tegen vorst te beschermen. “Normaal gesproken wordt de compost pas later – na het versnipperen van het snoeihout – onder drogere omstandigheden uitgereden.”

Huiskavel verkocht

Op het bedrijf in Sevenum gaat het nodige veranderen. De huislocatie is in het afgelopen jaar verkocht voor de aanleg van industrieterrein. Bij de appels wordt daarom ongeveer de helft van de bomen op zijn huisperceel gerooid. Het zijn vooral de oudere percelen die er nu al uit gaan. Ongeveer 3,5 hectare met vooral wat jongere appelaanplant blijft nog een jaar staan. Ook de percelen met kersen blijven nog even.

Ondanks de kleinere Europese perenoogst ziet Van Enckevort  dat de peren nog niet echt goed betaald worden. - Foto: Wouter van Teeffelen
Ondanks de kleinere Europese perenoogst ziet Van Enckevort dat de peren nog niet echt goed betaald worden. - Foto: Wouter van Teeffelen

Nieuwe gewassen

Op andere percelen kijkt Van Enckevort nu naar aanplant van deels misschien nieuwe gewassen. Op 1 hectare aangrenzend aan een van de buitenpercelen met peren plant de Limburgse fruitteler dit voorjaar Conference aan. Eerst moet hij daar, liefst onder droge omstandigheden, de drainage nog aanpassen en uitbreiden zodat dit peilgestuurde drainage wordt. “Dus het planten zal wel later in het voorjaar volgen.”

Hij plant weer spillen van Conference die als tweetakker met een dubbele harttak worden opgekweekt. Wel plant hij nu Conference op kwee Eline. Kwee Eline is een onderstam die wat minder snel bevriest in strenge winters.

‘Niet zoveel beter dan vorig seizoen’

Van Enckevort heeft in de buurt een perceel van 2 hectare met daarop ook wat glas aangekocht. Hier wil hij een nieuwe schuur bouwen. Hij zoekt nog wel wat meer grond. Het plan is om nog niet direct veel appel- en perenbomen terug te planten.

“Als je de afzet nu bekijkt, zie je weer dat de prijsvorming bij appels niet zoveel beter is dan vorig jaar. De beste kwaliteit wordt wel betaald, maar je hebt dit jaar wel wat meer kleinere maten.”

Ondanks de kleinere Europese perenoogst ziet Van Enckevort ook dat de peren nog niet echt goed worden betaald. Wel zijn de prijzen van de kleinere maat als 55/65 een stuk beter. Maar mede op basis van de fruitafzet in de afgelopen jaren oriënteert Jac zich daarom ook wel op andere gewassen, zoals notenteelt als alternatief voor appels en peren.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.