Doorgaan naar artikel

‘Je moet Limalexia wel een kans geven’

Jack Hereijgers in Zundert startte op 25 november met het inpakken van zijn aardbei-trayplanten. De eerste ingepakte zijn voor de vroege teelt op buitenstellingen, de volgende voor de tweede teeltronde op stellingen en de rest is voor de lange bewaring.

Alles wordt opgeslagen in de koelcellen van coöperatie CLTV in Zundert. Het inpakwerk gaat twee à drie weken duren. “We hoeven ons niet te haasten. We hebben nu 400 koude-uren gehad, dat is voor de kort te bewaren planten geen probleem”, aldus Hereijgers op 28 november. “Het komend weekend komt er nog wel koude bij, dan zitten we rond 5 december op 500 koude-uren, verwacht ik. Dat is goed.”

Geen zware planten

Hereijgers is tevreden over de kwaliteit. “Geen zware planten, daar sturen we op. Elsanta heeft hooguit 3 tot 4 takken per plant. Daarnaast hebben we het ras Sonsation voor de zomerteelt, met 5 tot 6 takken, en ook Limalexia. Van de Limalexia moet de uitslag van het bloemonderzoek nog komen. Dat zal vermoedelijk uitkomen op 3 tot 4 takken, maar het zou in werkelijkheid wel 5 tot 6 takken kunnen opleveren.”

In de kas staat momenteel het ras Limalexia. “Die is me nog niet meegevallen. Vervelend, maar het is gewoon zo. We gaan de planting toch als doorteelt proberen, je moet het ras wel een kans geven, zo ook in een zomerteelt onder glas.”

Tik door de hitte

De doorteelt met Elsanta laat het iets liggen op de productie. “Dat zagen we al wel aankomen, na de hitte van eind augustus. De planten hebben daar een tik van gehad. Het aantal takken is niks te hoog, en met 9 tot 12 bloemen per tak. Dat moeten er 13, 14, 15 zijn.”

Desondanks pakt het resultaat dit najaar tot nu toe redelijk uit. “Het is beter dan vorig jaar, maar dus wel met wat minder kilo’s.” De eerste belichte teelt wordt waarschijnlijk rond half december geplant, met verduisterde planten Sonata. Ze zijn begin november ingepakt en in de koelcel gezet.

Verschuiving naar stellingen

Hereijgers komt nog even op de krimp van de aardbeiteelt in de vollegrond, en de daarmee samenhangende verschuiving naar stellingteelten. “Een logische ontwikkeling, maar wel een met risico’s”, vindt hij, met name als voor de financiering veel vreemd geld nodig is. “Je moet die kosten wel weten terug te verdienen, het is een simpele rekensom.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin