‘Groeikrachtkaarten fruitbomen voor homogene groei’

Op het moment van schrijven zijn de meeste fruittelers begonnen met het snoeien van de perenbomen. Het blad is er net af, waardoor de knoppen voor volgend jaar goed te zien zijn.

Niet alleen boven-, maar ook ondergronds kan de fruitteler de boom snoeien om deze vegetatief of generatief te sturen. Met veelal een schuin mes achter de trekker kan de hoeveelheid wortels afhankelijk van de diepte van snijden worden gereduceerd, waardoor de groei is te remmen.

Uit proeven die we hebben gedaan, blijkt: hoe dieper je snijdt, des te zwakker de groei

Uit proeven die we hebben gedaan, blijkt: hoe dieper je snijdt, des te zwakker de groei. Dit principe is te benutten om bij hard groeiende bomen dieper te snijden en bij zwakke bomen minder diep of niet, om een homogene groei in de boomgaard te krijgen.

Een homogene groei is een belangrijke basis voor de opbrengst, de vruchtmaat, de kwaliteit, de bewaring en dus voor de retail.

Groeikrachtkaarten

Met dit principe in gedachte en de vraag vanuit een teler om het wortelsnoeien te automatiseren, hebben Delphy en Dronewerkers de handen ineen geslagen en groeikrachtkaarten ontwikkeld.

De groeikracht wordt bepaald aan de hand van de boomhoogte en de bladgroenwaardes, en wordt per boom als vakje met bijbehorende waarde weergegeven.

Door met de teler per perceel te bekijken vanaf welke groeikrachtwaarde op een bepaalde diepte moet worden gesneden, zijn deze gegevens om te zetten tot een taakkaart. Het resultaat hiervan is een kaart die ingeladen op de gps-terminal of een app op de telefoon per boom de optimale diepte van snijden aangeeft.

Dronekaarten rendabeler

Deze groeikrachtkaarten kennen nog meer toepassingen; denk aan bemesting, bespuitingen, of als uitleg bij het snoeien. Die diverse toepassingen met slechts één vlucht per jaar helpen de dronekaarten rendabel te maken.

Precisiefruitteelt is nu al praktisch toepasbaar voor de teler.

Of registreer je om te kunnen reageren.