‘Alle blauwe bessen in een pool’

Tot nu toe is 2019 een jaar van extremen geweest. Vooral een heel droog jaar met hoge temperaturen. We zagen bij ons in America zelfs een record van meer dan 40 graden.

Door de hitte zijn in de zomermaanden ook blauwe bessen verbrand. Ook waren de blauwe bessen kleiner van maat. Door de vele zonuren kregen de bessen wel een lekkere en zoetere smaak.

Helaas waren de prijzen niet geweldig.

De grote Nederlandse winkelketens gaan al snel naar het buitenland kijken, waar ze voor een lagere prijs ook blauwe bessen kunnen kopen. Het is toch raar dat er in de Nederlandse winkels buitenlandse blauwe bessen te koop zijn, terwijl er meer dan genoeg Nederlands product voorhanden is.

Zorgen over de stikstofcrisis

Voor de Nederlandse telers was het geen gemakkelijk jaar. In Nederland produceren we goed voedsel, we moeten aan zoveel richtlijnen voldoen qua voedselveiligheid. Maar nu is er ook de stikstofcrisis waar we ons zorgen over moeten maken.

Alles uit het buitenland halen kost veel energie en is slecht voor het milieu

Alles uit het buitenland halen kost veel energie en is slecht voor het milieu. Eigenlijk zouden alle Nederlandse blauwe bessen in één pool moeten komen. Dan kunnen verkopers uit deze pool bessen halen en verkopen aan de Nederlandse winkelketens en de telers zouden een goede en eerlijke prijs voor hun blauwe bessen moeten krijgen. Dit is veel beter voor het milieu dan al dat gesleep met voedsel over de hele wereld.

De Nederlandse consument moet veel trotser zijn op onze Nederlandse producten

De Nederlandse consument moet veel trotser zijn op ons eigen Nederlandse product. Hierin ligt nog een zéér grote uitdaging voor het blauwebessenplatform, verkopers en winkelketens.

Over ongeveer een maand begint 2020. Een nieuw jaar vol van uitdagingen voor iedereen. Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gelukkig maar vooral gezond nieuw jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.