Doorgaan naar artikel

‘Aardbei lastig te plannen’

Extreme teeltomstandigheden die onverwacht kunnen zijn en niet goed passen bij onze aardbeienteelt komen almaar vaker voor. Het is de afgelopen twee jaar al vaak gebleken dat niet alle teeltsystemen en rassen hier evengoed in gedijen.

Enerzijds zien we de vollegrond stelselmatig verdwijnen in de zomer, gestaag komen er dan weer stellingen bij. Zomerteelten, met verse planten of van een tweede flush, zoals Malling, in de kas zijn een degelijke mogelijkheid, mits er voldoende mechanische koeling en toevoer van CO2 is. Dit leidt tot een verandering in de planning van verschillende teelten en uiteindelijk ook op de arbeid en kosten.

Nieuwe rassen

In de rassen is ook gebleken dat ze niet allemaal goed gedijen het hele jaar door. Met name de handel laat dat zien. Sommige rassen laten een goede middenprijs optekenen in het voor- en najaar, maar gaan onderuit in de zomer of andersom. Redenen kunnen zijn dat de houdbaarheid ver ondermaats blijft of de vruchten te snel klein worden.

Een paar rassen lijken wel goed voor de dag te komen, maar is de kennis nog te beperkt

Onze vertrouwde Elsanta heeft met betrekking tot vruchtmaat in zo’n situatie een probleem. Nieuwe rassen worden dan ook snel en massaal geïntroduceerd om de concurrentie aan te gaan. Zo lijken een paar rassen wel goed voor de dag te komen, maar is de kennis nog te beperkt.

Vooruit kijken

Via Berry Plaza trachten we de nieuwe rassen te leren telen, kennis opdoen en omzetten naar de praktische kant is onder andere de opdracht. Maak de beredeneerde keuzen door te overleggen met de handel en de veilingen voordat er ingrijpende strategieën worden gekozen. Een trayplant van een bepaald ras opkweken is één ding maar er bijvoorbeeld een doorteelt van maken zorgt voor twee jaar lange afhankelijkheid. Kijk altijd ver genoeg vooruit.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bram Jansen

teeltvoorlichter aardbei

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin