weblog

‘Al die certificeringen ...’

Afgelopen week is op ons bedrijf weer een audit geweest voor BRC en ook voor Douane Locatie.

Dus deze week bijna drie dagen een auditor over de vloer. Geen probleem natuurlijk, maar toen ik er over na begon te denken kwam ik tot de ontdekking dat dit onze negende audit was dit jaar. Bij de een duurt dat dit één dag, bij de meeste twee dagen, en dan reken ik nog niet wie er allemaal bij zijn en er mee bezig zijn.

Kan het niet efficiënter?

Ik begrijp dat dit nodig is, maar heb wel vraagtekens of dit niet beter en efficiënter kan: ik zie nu veel mappen met van alles erin. Dat zijn we gelukkig aan het digitaliseren, dus alles op de laptop of computer hebben, dat is al een winstpunt. Maar ik zie onze dochter die zich hier mee bezighoudt worstelen en zuchten: weer een paar dagen werk om alles uit te leggen.

Kleine puntjes

Maar gelukkig zie ik ook dat alles goed komt en er maar een klein aantal puntjes zijn die opgelost moeten worden en dan heb ik het over zaken als in plaats van twee gele pennen uit een stuk waren het ondertussen twee blauwe pennen, die er wel lagen maar die niet in het document geregistreerd stonden. Zaken die echt belangrijk zijn voor de hygiëne van het bedrijf.

Zorgen over andere zaken

Daarnaast maak ik mij wel zorgen over een aantal andere zaken die wel van groot belang zijn, en hebben we hier ook de vraag met elkaar: kan dit allemaal niet anders en kan hier niet wat beter samengewerkt worden, en dan heb ik het nog maar niet over de kosten. Iedereen is op zijn eigen vlak bezig, maar graag zou ik iemand op ons bedrijf willen hebben die één footprint maakt van ons bedrijf en daar moet alles inzitten. Twee dagen controleren voor één certificaat en daar is de kous mee af. Dat scheelt tijd, geld en ergernis en dan kunnen we doen waar we goed in zijn: telen, sorteren en koelen.

Precisielandbouw

Terwijl ik dit zit te schrijven hebben we ook leuke dingen in het ondernemen: we hebben ons bedrijf aangemeld voor de pilot Precisielandbouw van NPPL en gehoord dat we bij de bedrijven zitten waar mee gepraat gaat worden; dus de laatste groep voor de definitieve vaststelling. Maar daarover de volgende keer meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.